Místo rocku menšiny. To bude nové Emko

Z bývalého klubu, který v Břeclavi už několik let chátrá, má vzniknout kulturní a sociální centrum pro Romy i přistěhovalce.

Kdysi v jeho prostorách tančili a popíjeli Břeclavané. Za pár měsíců by v něm měli najít práci břeclavští Romové nebo přistěhovalci. Chátrající budovu bývalého rockového klubu Emko v centru Břeclavi chtějí opravit členové občanského sdružení Česká komora, kteří ji vlastní. Jejich úkol je jasný: sehnat na rekonstrukci potřebných šestnáct milionů.

„Zažádali jsme o dotaci Evropskou unii. Do konce října budeme znát výsledek. Když dotaci získáme, s rekonstrukcí začneme už v listopadu,“ tvrdí Vítězslav Vala z České komory.

V bývalém Emku vznikne centrum, které má za úkol stmelit menšiny ve společnosti s místními lidmi. Využívat ho tak budou hlavně Romové, přistěhovalci, tělesně postižení nebo důchodci.

„V budově bude právní poradna pro tyto menšiny, nízkoprahové centrum pro děti a mládež, kde se mohou učit jazyky, pracovat s počítačem nebo navštěvovat různé kroužky. Zároveň bude sloužit jako kulturní centrum pro širokou veřejnost. V sále pro sto lidí budeme pořádat výstavy, přednášky, koncerty, divadelní představení nebo promítat filmy,“ vyjmenoval Vala.

Lidé si v bývalém klubu vychutnají i kávu nebo čaj v chystané kavárně. „Obsluhovat je budou právě Romové, kteří nám společně s odsouzenými z břeclavské věznice, pomohou klub opravit,“ doplnil Vala.
Podle Luďka Kabelky, který v budově šest let provozoval rockový klub, je to ideální prostor pro pořádání menších kulturních akcí. „Jsem rád, že po tolika letech znovu klub ožije. Neměl by však sloužit pouze okrajové části obyvatel, ale všem,“ myslí si Kabelka.

Nízkoprahový klub v centru Břeclavi vítá i koordinátor břeclavské pobočky občanského sdružení IQ Roma servis Radek Kratochvíl. „Je to určitě dobrý nápad. My sídlíme v Poštorné a spousta dětí to k nám má daleko,“ říká Vala. Ten ale tvrdí, že by se takový klub dal pořídit určitě levněji, „Rekonstrukce je příliš drahá. Navíc Česká komora nemá s prací s Romy žádné zkušenosti,“ tvrdí Kratochvíl.

Vala ale upozorňuje na to, že nechtějí dalším kulturním a sociální organizacím ve městě konkurovat. „Chceme s nimi spolupracovat a nabídnout jim budovu i pro jejich práci,“ upozornil Vala.