Monumentální Aida se zaskví v aréně

Republiková premiéra velkolepého představení opery Aida Guiseppe Verdiho se odehraje na Mikuláše v KV Areně.

Půjde o jediné představení této na světě nejhranější opery, které se nebude jen tak opakovat. O neobyčejné produkci napovídá i podtitul Monumental opera. Návštěvníkům se představí tenorista Igor Jan jako Radames a bulharská sopranistka Jordanka Derilova jako Aida, dále sopranistka Valeria Vaygant, barytonista Richard Haan a basista Krasimil Derilov. Monumentálnost projektu spočívá nejen ve kvalitním mezinárodním obsazení osmi hlavních rolí předními sólisty, v sedmdesátičlenném operním sboru a padesátičlenném orchestru, ale také v použití speciálních pyrotechnických efektů a velkoplošné projekci.
„Sólisté zpívají tyto role na světových pódiích. Použitá technika je mnohem větší, než jsme zvyklí z kamenných divadel. Představení snímají tři kamery a přenášejí je na velkoaida. plošné obrazovky po stranách pódia,“ přibližuje dirigent Norbert Baxa. Obor dirigování vystudoval u profesora Františka Vajnara. Spolupracuje s řadou orchestrů u nás i ve světě, v současné době působí rovněž jako profesor na univerzitách ve Vancouveru a Zürichu.
„Je to jedna z mých nejoblíbenějších rolí, je velmi náročná. Zpíval jsem ji v kamenných divadlech i na otevřených scénách,“ říká Jan. Absolvent petrohradské konzervatoře, žák profesora Plužnikova a pěvec na mnoha pódiích Evropy a Asie, nevystoupí v Karlových Varech zdaleka poprvé. „Mnohokrát jsem tu zpíval s Karlovarským symfonickým orchestrem,“ dodává tenorista, který je od roku 1992 stálým hostem Státní opery Praha.
Představení se bude odehrávat na scéně, která je pětatřicet metrů široká, dvacet metrů hluboká a dvanáct metrů vysoká. Veškerou techniku musí přepravit čtyři kamiony, dva nákladní vozy a dvě dodávky. Technici potřebují na přípravu jeviště a techniky dva dny.
V tomto roce mohli představení zhlédnout pouze návštěvníci v Bratislavě. „Představení Aidy je technicky i finančně náročné, není možné jej hned zopakovat v jiném městě,“ vysvětluje Martin Müller z produkční společnosti.
Operu si objednal egyptský vicekrál a milovník opery Ismail Paša ke slavnostnímu otevření Suezského kanálu. Verdi Aidu napsal až po jeho otevření.

Giuseppe Verdi: Aida

* 6. prosince, Karlovy Vary, KV Arena, 19 hodin * vstupné 800, 1500, 2500 a 3000 korun * vstupenky - v síti Ticketportal - prodej on-line a v pobočkách Infocentra Karlovy Vary - Lázně III, Dolní nádraží, KV Arena