Na sjezdovky? Krkonoše i Orlické hory jsou připravené

Lepší zázemí a podobné ceny jako vloni hlásí horská střediska v Královéhradeckém kraji.

Vlekaři v Krkonoších i dalších horách v Královéhradeckém kraji začínají stále častěji upínat svůj zrak k obloze. Blíží se doby, kdy se z ní začne sypat bílé požehnání - sníh. A to znamená začátek lyžařské sezony. Ti nejoptimističtější vlekaři věří, že na sjezdovky by lidé mohli vyrazit už za několik dnů.

„Jsme připravení na sto procent. Počítáme se zahájením sezony 16. nebo 17. listopadu,“ vzkázal šéf lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran. Většina středisek bude lyžaře vozit za stejné peníze jako vloni. A to i navzdory zvyšujícím se nákladům. „Ceny držíme již šestou sezonu, ani letos nezdražujeme. Prostě na to není prostor, konkurence je obrovská. Přestože nás čeká vyšší daň z přidané hodnoty a rostou ceny vstupů, chceme si klientelu zachovat a umožnit návštěvníkům si ve Špindlu zalyžovat. Novinkou v této oblasti letos bude nový druh jízdenky, která bude platit tři hodiny,“ řekl Beran.

Soutěž o skipass

Podobně hovoří další provozovatelé vleků a lanovek. S přízní lyžařů zacházejí opatrně a snaží se je nalákat na speciální akce. „Žádné nepříjemné překvapení na naše lyžaře nečeká. Zůstávají loňské ceny, děti do pěti let i parkování zdarma. Navíc jsme připravili na Facebooku soutěž pro školy o lyžařský výcvik, která právě končí. Vítězná třída dostane dvacet pětidenních skipasů,“ uvedl Petr Prouza z lyžařského areálu v Deštném v Orlických horách.

Ke změnám ceníků někde dojde, půjde však spíše o drobnější úpravy. „Některé jízdenky jsme drobně zdražili. Zlevnily se naopak jízdenky pro školy a sportovní oddíly. Máme připravené množství slev a v konečném důsledku u nás bude většina lyžařů lyžovat levněji,“ ujistil Radek Procházka z lyžařského areálu Červená Voda na rozhraní Orlických hor a Jeseníků.

Tam díky se zdokonalenému zázemí míří v poslední době stále více lyžařů z Hradce Králové a okolí.

Králický Sněžník a jeho lyžařské areály nabízejí výborné lyžování. V Červené Vodě je nejdelší sjezdovka v Orlických horách dlouhá přes dva kilometry. Lidé vyjedou na Bukovou horu trasu dlouhou 1650 metrů za šest minut vyhřívanou lanovkou. „Hlavní novinkou je u nás dokoupení krytů, takzvaných bublin, na sedačky lanové dráhy. Lidé tak u nás najdou nejlepší sedačkovou lanovku v České republice -polstrovanou a vyhřívanou,“ prohlásil Procházka.

Bydlení u sjezdovky

Další novinkou v areálu jsou letos dokončené apartmány, které nabízejí ubytování přímo na dojezdu sjezdovky. „Nový je i dětský park se sjezdovkou, lyžařským kolotočem a pomičkou pro nejmenší. Mezi novinky patří také radar na měření rychlosti lyžařů, web kamery, sluneční terasa na dojezdu a pro letošek vznikl snowpark,“ přiblížil Procházka.

Sjezdovka navíc

Novinky hlásí i Deštné v Orlických horách, kam to mají lidé z Hradce Králové necelých padesát kilometrů. „Návštěvníci mohou využívat o jeden svah navíc. K areálu Marta I je připojena sjezdová trať a vlek, kterou v minulosti využíval Lyžařský klub Nové Město nad Metují,“ přiblížil Prouza. Nová trať číslo šest leží vedle černé sjezdovky.

V Říčkách v Orlických horách lidem usnadní cestu z horního parkoviště ke sjezdovkám přibližovací vlek. V upraveném průseku pod lanovou dráhou chtějí provozovatelé udělat krosovou trať.

V současné době se na horách čeká jen na mrazy a sníh. Sněhová děla jsou nachystaná, na první výjezdy jsou připravené i rolby na úpravu sjezdovek. „Ve Špindlu jsme připravení na sto procent. Počítáme se zahájením sezony 16. nebo 17. listopadu a vše k tomu směřujeme,“ uvedl Beran.

O klientelu nechtějí přijít ani v dalších areálech. Technicky jsou jejich provozovatelé na sezonu přichystaní a nyní záleží na tom, co nemohou ovlivnit. „Začátek sezony není možné odhadnout. Díky umělému zasněžování ovšem býváme mezi prvními pěti až deseti areály, které jsou kompletně v provozu,“ řekl Prouza z Deštné.

Provozovatelé lyžařských areálů doufají, že k nim letos přijede stejný počet lidí jako v minulých letech. Uvědomují si však, že to v době ekonomické nejistoty nebude jednoduché. „Očekáváme podobný počet návštěvníků jako v minulých sezonách, kdy Špindlerův Mlýn navštěvovalo na sedm set tisíc lidí. Děláme všechno pro to, abychom o tyto zákazníky nepřišli,“ uvedl Beran.

Těžko hádat

Poslední sezony patřily na horách k těm lepším. Jestli se vlekařům do něčeho nechce, pak jsou to prognózy, jak dopadne ten letošní lyžařský ročník.

„Je absolutně pošetilé odhadovat, jak sezona dopadne. Tento obor podnikání má jednoduše příliš mnoho neznámých, které mohou z dobré sezony udělat špatnou. Věříme ale, že dopadneme dobře ve srovnání s konkurencí. Snažíme se vyjít vstříc lyžařům a ti nám to v poslední době vrací svou věrností,“ řekl Prouza.

V Krkonoších, Orlických horách a třeba i v Kladském pomezí jsou stovky kilometrů běžeckých tratí. Královéhradecký kraj na jejich úpravy nedávno poslal grant ve výši zhruba jednoho a půl milionu korun.

„Měl by zajistit kvalitní službu návštěvníkům i obyvatelům kraje a přispět k dalšímu rozvoji cestovního ruchu v regionu,“ řekl hejtman Lubomír Franc.

Největší část příspěvku, necelý půlmilion korun, míří do Krkonoš, kde je více než tři sta kilometrů upravovaných lyžařských běžeckých tras, které každoročně lákají čím dál více běžkařů.

KAM NA LYŽE

Černá hora

Vzdálenost: 62 km
Délka sjezdovek: 11,5 km
Jak nahoru: 2 lanovky, 12 vleků
Zimní středisko pod Černou horou nabízí také desítky kilometrů běžeckých tras a sáňkařskou trať. www.cerna-hora.cz

Pec pod Sněžkou

Vzdálenost: 72 km
Délka sjezdovek: 11 km
Jak nahoru: 1 lanovka, 10 vleků
Různorodé lyžařské terény od cvičných louček pro děti až po náročné sjezdovky. Dvacet kilometrů běžeckých tratí.
www.skipec.com

Špindlerův Mlýn

Vzdálenost: 85 km
Délka sjezdovek: 14,2 km
Jak nahoru: 5 lanovek, 12 vleků
Největší krkonošské horské středisko s největším počtem sjezdovek, lanovek a vleků. Veškerý servis a služby.
www.skiareal.cz

Deštné

Vzdálenost: 49 km
Délka sjezdovek: 4 km
Jak nahoru: 1 lanovka, 5 vleků
Největší lyžařské středisko v Orlických horách. Letošní novinkou je nová sjezdovka vedle černé „závodní“.
www.sportprofi.cz

Herlíkovice a Bubákov

Vzdálenost: 75 km
Délka sjezdovek: 11,3 km
Jak nahoru: 2 lanovky, 6 vleků
Moderní lyžařský areál vzdálený zhruba tři kilometry od Vrchlabí. K dispozici i snowboardový park.
www.snowhill.cz/herlikovice

Říčky

Vzdálenost: 63 km
Délka sjezdovek: 4,1 km
Jak nahoru: 1 lanovka, 2 vleky
Jedno z nejoblíbenějších středisek v Orlických horách nabízí čtyři sjezdovky různé obtížnosti.
www.skiricky.cz

Červená Voda

Vzdálenost: 85 km
Délka sjezdovek: 2,4 km
Jak nahoru: 1 lanovka
Nejdelší sjezdovka v Orlických horách na vrchol Bukové hory o délce 2150 metrů. Vyhřívaná čtyřsedačková lanová dráha.
www.skiparkcervenavoda.cz