Nacistické písně volně na síti

Na tři roky do vězení za výrobu a šíření skladeb propagujících násilí a nesnášenlivost k menšinám poslal soud devětadvacetiletého Michala Moravce z budějovické skupiny Imperium.

Justice zasáhla tvrdě. Ačkoliv se obžalovaný zpěvák Michal Moravec hájil, že některé texty jeho kapely Imperium znalci špatně pochopili, neuspěl ani v odvolání. Absurdní je, že i po rozsudku si mohou zájemci stáhnout problematické nahrávky z internetu. CD má název Triumph of the Will, volně přeloženo jako Vítězství vůle.
Na přebalu jsou vlajky s orlicí a českým lvem. Žalobci se nelíbil hlavně vnitřek přebalu s fotkami nacistických vojáků a textem sympatizujícím s hnutím Národní odpor.

Šíření není zastaveno

Podle znalců si neonacistické písně může stáhnout z internetu každý středně zkušený uživatel. Jsou pod upoutávkou „Toto album Vám přináší Bratrstvo. Spojeni poutem krve a země“. Konkrétní webovou adresu redakce Sedmičky zná, nebude ji ale zveřejňovat. Informace překvapila i předsedkyni senátu krajského soudu Vladimíru Hájkovou. Podle ní ale naplnila trestný čin propagace hnutí potlačujících práva a svobodu člověka nejen deska, ale i chování obžalovaného. Organizoval koncerty extremistů a sympatizoval s Národním odporem, jež vyznává nadřazenost bílé rasy a antisemitismus. Moravce několik měsíců odposlouchávali detektivové.

Výroba jako Eva a Vašek

Za výrobou CD Vítězství vůle je stejná společnost, jež vydává například fenomenální lidovky dvojice Eva a Vašek. Deska vznikla u firmy Aplaus propojené s vydavatelstvím Česká muzika z Křenovic na Českobudějovicku. Jednatel společnosti Karel Peterka tvrdí, že vydavatelství nemá s deskou nic společného. Za Aplausem je jeho žena. „CD nechal vyrobit její syn pro nějakého známého. Desky uděláme každému, kdo si je objedná pro sebe nebo na živnostenský list. Podporujeme mladé muzikanty. Tohle je ale pro nás poučení,“ řekl Peterka.
Michal Moravec, kterému hrozilo až osm let vězení, je v současné době ve vazbě v Brně. Skončil tam po zásahu kriminalistů na české neonacisty. Jeho obhájce Kolja Kubíček tvrdí, že rozsudek proti němu je výsměchem spravedlnosti. „Samotná ideologie není trestná. Osobně se stydím za to, že jsem v právnické společnosti soudců, kteří rozhodují stejně jako se rozhodovalo za Hitlera a v padesátých letech,“ prohlásil Kubíček.