Nejkvalitnější basketbalové menu servírují v Pardubicích

Pardubičtí fanoušci si letos užijí dalších luxusních basketbalových hodů. Dočkat se mohou i evropského šampionátu.

Sport pod bezednými koši zažívá v Pardubicích obrovský boom. Ve městě na soutoku Labe a Chrudimky se v nadcházejících měsících budou poprvé v historii hrát současně nejvyšší české basketbalové soutěže mužů a žen. Své útočiště tady opět pro evropské poháry najde mistrovský Nymburk, který se kromě druhé nejkvalitnější kontinentální soutěže Eurocup premiérově představí i v prestižní Adriatické lize. Fanoušci se ovšem mohou těšit i na Utkání hvězd Mattoni NBL a v jednání je dokonce pořádání mistrovství Evropy. Basketbal je ve světě hned za fotbalem druhým nejpopulárnějším sportem. „Skvělou reklamu dělá tomuto sportu zámořská NBA a evropská Euroliga. Na olympijských hrách je nejsledovanějším sportem a špičkový basketbal si v průběhu roku můžete naladit na řadě televizních sportovních kanálů. V Evropě je na obrovském vzestupu, v jižních zemích je doslova náboženstvím a u nás je třetím nejpopulárnějším sportem,“ říká generální manažer klubu BK JIP Pardubice Pavel Stara.
Pardubice patří mezi tradiční líhně basketbalových talentů. Mládežnické chlapecké týmy jsou v posledních letech nejpilnějšími sběrateli mistrovských titulů. Opět na vrchol se drápe i tradiční účastník Mattoni NBL. Pokračovatel slavné pardubické Hvězdy obsadil v loňské sezoně třetí místo a se stabilizovaným kádrem by tentokrát rád dokráčel až do finále. Z úspěchu svých kolegů těží i pardubické basketbalistky, které po padesáti letech postoupily do české nejvyšší soutěže. „V Pardubicích byla řada hráčů, kteří se neprosadili do nejvyšší soutěže, a začali se proto věnovat trénování dětí. Já jsem přesným příkladem. Narodily se mi tři dcery, tak jsem šel trénovat holky,“ říká trenér Pliska Studánky Pardubice Roman Chocholouš.
Jejich premiérové utkání bude doslova basketbalovou lahůdkou. Ve středu 20. října bude totiž Studánka v hale na Dukle hostit ZVVZ USK Praha. V dresu vysokoškolaček bude sedm stříbrných medailistek z právě skončeného mistrovství světa. Jenže na špičkový basketbal budou diváci víc mířit do ČEZ Areny. Hlavním tahákem přitom nebudou hráči domácího JIPu, ale mistrovského Nymburka. Ten si opět multifunkční stánek vybral pro pořádání svých zápasů v Eurocupu. To ovšem není vše. Středočeši totiž letos vynechají základní část Mattoni NBL a své štěstí zkusí v Adriatické lize. Aréna pak uvidí tři zápasy této soutěže, vždy s účastníky Euroligy. Největším hitem bude hned první zápas 13. listopadu s Partizanem Bělehrad. „Pardubické publikum je skvělé. Rozumí basketbalu a má zájem o náš sport,“ říká mediální manažer nymburského klubu Jiří Zídek. A nemluví do větru, vžyť na jeho tým chodí pravidelně několik tisíc diváků, nejvíce to pak bylo na začátku roku 2008, kdy do arény dorazilo 9875 fanoušků.
To je také jeden z hlavních důvodů, proč zde důležité zápasy hraje český národní tým. Ten ovšem spadl do B divize a příští rok bude hrát v menších halách. Náhrada by ovšem měla být více než lákavá. Pardubice totiž mají reálnou šanci hostit mistrovství Evropy do dvaceti let. „Do konce roku o tom rozhodne Mezinárodní basketbalová federace. Do karet nám hraje, že Česko úspěšně zvládlo uspořádat světový šampionát žen,“ dodává Zídek.