O stavbě nákupního centra v Kladně se rozhodne v lednu

Územní řízení k plánované výstavbě obchodního a společensko-zábavního komplexu Central Kladno zpřesnilo podmínky pro kompenzace od investora pro město, řekl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS). Územní rozhodnutí, které projekt může posunout do fáze povolení ke stavbě, úřad vydá pravděpodobně v lednu. Odpůrci stavby se v takovém případě hodlají odvolat. Komplex za více než 1,5 miliardy korun chce v největším středočeském městě stavět developerská společnost Crestyl.

Účastníci řízení podle Jiránka zejména „dohlédli“, aby investoři splnili podmínky z procesu posuzování vlivu stavby na životní prostředí, kterým obchodní centrum prošlo po více než dvou letech od oznámení záměru. „Zpřesnily se třeba některé podmínky v tom smyslu, že do vydání územního rozhodnutí budou jasné kompenzace,“ uvedl Jiránek. Město má příslib investora, že před výstavbou obdrží zhruba 4,5 milionu korun, které budou směřovat do obnovy okolí komplexu.

Pokud Crestyl získá územní a stavební povolení, práce zahájí v příštím roce, řekl vedoucí přípravy projektu Tomáš Klíma. Případná výstavba podle něj potrvá kolem 18 měsíců. „Co se týká samotného projednání v rámci správních řízení, tak je náš projekt v Kladně bohužel z tohoto pohledu nejdéle připravovaným projektem,“ poznamenal Klíma. Odpůrci projektu se proti rozhodnutí ještě mohou několikrát odvolat, a tak se podle něj ještě může celý proces protáhnout. Připomínky obyvatel a dalších účastníků řízení však prý investoři dodrží.

Kritici výstavby obchodního centra založili dvě občanská sdružení a sepsali protestní petici, již podepsalo přes 1700 lidí. Umírněnější sdružení chce stavební záměr korigovat, radikálnější prosazuje úplné zrušení stavby. Lidé se obávají zejména zvýšení dopravní zátěže a zhoršení životního prostředí. Plán výstavby obchodního centra je také tématem diskusí na internetových sociálních sítích, na nich mají převahu příznivci projektu.

V Kladně slouží zákazníkům již nákupní centrum Shopping JIH a obchodní komplex Oaza v Kročehlavech. Nový komplex Central Kladno bude mít rozlohu přes 26 000 čtverečních metrů. Podle dřívějšího vyjádření společnosti Crestyl zde bude kolem 90 obchodů, práci by zde mělo najít 600 lidí. Investoři už mají dohodu s obchodníky, kteří by zaplnili 40 procent prodejní plochy, ačkoli je projekt stále ve fázi příprav. V centru, které má vyrůst ve středu Kladna na území ohraničeném ulicemi Ctiborova a Petra Bezruče, by měly být kromě obchodů k dispozici služby, multikino, wellness a restaurace.