Okénko Miroslava Bobka: Český letec Jaroslav Beránek

Jaroslav Beránek si získal proslulost v leteckých kruzích, k širší veřejnosti však jeho věhlas prozatím nepronikl – což je veliká škoda.

Můžeme být hrdí na to, že právě Jaroslav během své prozatím nedlouhé kariéry již létal na více strojích nejrůznějších typů, než kdokoli jiný v Evropě a snad i na světě.

Jen namátkou to byly například: Mi-24, AN-26, Airbus A-319, KC-135, MIG-29, Mirage 2000 či JAS-39 Gripen. Tedy vrtulník, dopravní letadla i stíhačky…

Jaroslav se objevuje nejen na leteckých přehlídkách, ale účastní se také vojenských cvičení a především skutečných operací. Kupříkladu se 4. vrtulníkovou jednotkou působil v Afghánistánu.

Spolupracuje také se záchranáři, takže se v jeho Zápisníku letů mohlo objevit lakonické sdělení: „Zachránil jsem řidiče sněžného skútru ze Stříbrné po srážce s lyžařem.“

Jako většina výjimečných osobností, má i Jaroslav svou drobnou libůstku. Na krku nosí neustále flashdisk, na kterém jsou uloženy fotografie dokumentující každou jeho misi.

Beránek Jaroslav je naprosto výjimečný ještě v dalším ohledu: tenhle plyšák, kterého piloti z kbelské letecké základny a jejich kolegové přibírají na své mise, bude na závěr své kariéry i se Zápisníkem letů a flashdiskem vydražen ve prospěch pomoci znevýhodněným a ohroženým dětem.

Je vážně skvělý!