Opravený secesní dům po Hugo Haasovi nabídne luxusní bydlení

Soukromý investor opravil polovinu zchátralého velkého secesního domu, v němž v Brně žil herec Hugo Haas. Rekonstrukce stála několik desítek milionů korun a budou v ní luxusní byty, uvedli zástupci investora Real Treuhand Reality & Development. „U rekonstrukcí jsou práce složitější než u novostaveb. Výsledek je ale o to zajímavější,“ uvedl ředitel firmy Tomáš Jícha. Podle něj je dům svou polohou uprostřed Brna poblíž dominanty, kterou je katedrála na Petrově, výjimečný. Firma jeho polovinu koupila od restituentů v polovině loňského roku. Zatím byla prodána část z 24 apartmánů. Noví majitelé by se měli nastěhovat na začátku příštího roku.

Dům měl dosud pro něj typickou zelenou fasádu, díky níž jej znala většina Brňanů. Ta se změnila na šedou. „Průzkumem bylo zjištěno, že původní barvou byla šedá. Podobně jsme postupovali i u oken, které jsou věrnou replikou původních,“ poznamenal Marek Karvaj z Real Treuhand Reality & Development. Podle architekty Vlasty Loutocké dům chátral asi 20 let, byl prázdný a nevyužitý. Krovy i parkety bytů byly shnilé a nedaly se zachránit. „S památkáři jsme se domluvili, že nejdůležitější částí je uliční fasáda, chodba a schodiště,“ uvedla Loutocká.

Brněnský rodák Hugo Haas i jeho bratr hudební skladatel Pavel Haas se v domě architekta Maxima Montera narodili a prožili tam své mladí a první umělecké úspěchy. Haas natočil jako herec nebo režisér přes sedm desítek filmů. S herectvím začínal v rodném v Brně, kde studoval zpěv na konzervatoři. Kromě tamního národního divadla pracoval později i v Ostravě a Olomouci. Ve 24 letech se stal členem souboru činohry Národního divadla v Praze. V roce 1939 dostal kvůli židovskému původu výpověď z divadla a odešel s manželkou do Spojených států amerických. Zemřel v roce 1968 ve Vídni, bylo mu 57 let. Pohřben je v Brně.