Pálí ostrými a zůstávají na severu

Na gólové trefy Davida Lafaty a Michala Breznaníka se mohou fotbaloví fanoušci těšit i v jarní části Gambrinus ligy. Výprodej se pod Ještědem nekonal.

Sedmadvacet gólů. To je porce, kterou za podzimní část nejvyšší fotbalové soutěže dokázali dohromady nastřílet dva nejlepší kanonýři dvou severočeských celků: Liberce a Jablonce. Liberecký záložník Michal Breznaník se v této sezoně trefil devětkrát a je druhým nejlepším střelcem celé soutěže. Tím nejlepším je David Lafata z Jablonce. Ten na podzim nastřádal neuvěřitelných osmnáct zásahů.

A teď dobrá zpráva pro fanoušky. Oba zůstávají ve svých dosavadních klubech i v jarní části nejvyšší české soutěže. Liberec i Jablonec se tak v honbě za vedoucí Spartou budou moci spolehnout na velkou ofenzivní sílu.

Z Jablonce jen za hodně dobrou nabídkou

Kolem obou kanonýrů přitom kroužili zahraniční zájemci. „S nikým jsem ale nejednal,“ uvedl Lafata, který v Jablonci nedávno prodloužil smlouvu až do léta 2015. I když není žádným tajemstvím, že by se zahraničnímu angažmá nebránil. „Nezastírám, že bych si rád vydělal nějakou tu korunu. Ale v Jablonci mi také nic nechybí, takže by o mě musel mít zájem nějaký solidní klub,“ podotkl útočník, který už v minulosti okusil rakouskou ligu v dresu Austrie Vídeň.

V zahraničí je zájem i o služby největší hvězdy konkurenčního Liberce Michala Breznaníka. „Nic konkrétního ale neproběhlo. Zůstanu v Liberci do léta a pak se uvidí,“ uvedl nedávno Breznaník. Jeho snem je prý zahrát si ruskou ligu. „Je to kvalitní a zajímavá soutěž a myslím, že bych na ni měl. Třeba zahrát si v Machačkale s Etoem, to by bylo něco,“ říkal slovenský fotbalista, který do Liberce přišel ze Slovanu Bratislava. Pokud bude pokračovat ve výkonech z podzimní části, je pravděpodobné, že Liberec v létě opustí. „Uvidíme, co bude. Času mám ještě dost, starý nejsem,“ usmíval se Breznaník. Z jeho setrvání v týmu má radost i kouč Slovanu Jaroslav Šilhavý. „Pro trenéra je samozřejmě dobré, když má v kádru takhle kvalitní hráče. Každý je sice nahraditelný, ale byla by škoda přijít o takovou ofenzivní sílu,“ uvedl padesátiletý kouč.

Breznaník ale není jediný, o jehož produktivitu se Severočeši mohou opřít. Jen o gól méně dal Michael Rabušic, který přišel v létě z Brna. A osm zásahů nastřádal i velezkušený špílmachr Jiří Štajner.

I to je důvod, proč může Liberec pomýšlet na nejvyšší příčky. Na vedoucí Spartu ztrácí po podzimu šest bodů a rád by jí cestu za titulem zkomplikoval. „O titulu se v kabině nebavíme. Ale šest bodů se určitě dá dohnat, koho by to nelákalo,“ uvědomuje si Breznaník.

V sobotu bude klání s hradeckými „Votroky“

Liberci se vydařila zimní Tipsport liga, v přípravném turnaji dokráčel přes mistrovskou Plzeň až do finále. V něm nakonec nestačil na druholigovou Jihlavu, které podlehl 1:3. Mezi nejlepší čtyřku se ze základní skupiny dostal i Jablonec, který ale nakonec dal přednost odjezdu na herní soustředění a semifinálovou účast přepustil Hradci Králové.

Jarní část Gambrinus ligy startuje už o víkendu. Liberec přivítá v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne „Votroky“ z Hradce Králové, Jablonec se už v pátek ve čtvrt na devět večer představí v pražském Edenu proti Bohemians 1905.

NEJLEPŠÍ STŘELCI GAMBRINUS LIGY

1. 18, David Lafata, Jablonec
2. 9, Michal Breznaník, Liberec
3. 8, Jiří Štajner, Liberec
4. 8, Michael Rabušic, Liberec
5. 8, Marek Bakoš, Plzeň