Play-off? To už je nad plán

Volejbalisté Slavie Plzeň mají nakročeno do vyřazovacích bojů v první lize.

Do další části sezony v první lize vstupují volejbalisté USK Slavia Plzeň. Dnes se utkají s Rakovníkem. V sestavě nebude chybět jejich dlouholetý kapitán Petr Kvarda.

Do této sezony vstupovali plzeňští volejbalisté trochu s obavami, protože odešel nejlepší hráč Zbyněk Parkán, který v Plzni ukončil vysokoškolská studia. Hned ze začátku však uhráli několik velmi cenných výsledků a figurovali v popředí tabulky. „Pak na nás přišla trošku herní krize a propadli jsme se až na současné osmé místo, které ale odpovídá naší výkonnosti. Každopádně kdyby mi to někdo řekl před sezonou, bral bych to všemi deseti. Ale po tom dobrém vstupu je to trošku škoda, mohli jsme být výš a v klidu,“ říká Kvarda.

Osmá pozice zaručuje jako poslední postup do play-off , což by podle Kvardy bylo už trochu nad plán, neboť Plzeň si stanovila skromnější cíle. Udržet se v první lize.

„Máme to ve svých rukou, z týmů okolo toho vytouženého osmého místa máme asi nejlehčí los, ale rozhoduje se vždy až na hřišti, papírové předpoklady jsou k ničemu. Každopádně by nám mělo stačit vyhrát dvakrát, ale jistotu nám dají tři výhry ze čtyř zápasů,“ dodává Kvarda, kterému mezi spoluhráči už dvacet let neřekne nikdo jinak než Rybíz.

Berou jen vítězství

Páteční zápas v Rakovníku považuje za klíčový. Domácí jsou sice na předposledním místě, ale mají mladé mužstvo posílené o pendlující hráče z extraligy, a proto jsou zejména v pátečních zápasech velmi silní.

„My do Rakovníka jedeme určitě vyhrát a jakýkoli jiný výsledek by byl pro nás zklamání a citelná ztráta. Věřím, že tenhle zápas zvládneme a uděláme tak rázný krok do play-off ,“ prohlašuje kapitán.

Přesto Petr Kvarda nevěří, že by se v Plzni někdy mohla hrát nejvyšší volejbalová soutěž. V Plzni je sice dost hráčů, kteří ji hráli nebo hrají v jiných klubech, ale v západočeské metropoli na to nejsou podmínky.

„Musel by se stát velký zázrak, myslím, že budeme spokojení, pokud se nám podaří hrát první ligu stabilně a dlouhodobě několik let. Extraliga není naším cílem, tím je pro náš klub spíš výchova mladých hráčů, neboť situace v této oblasti je v našem kraji kritická,“ vysvětluje kapitán.

S volejbalem začínal Kvarda před pětadvaceti lety v Sokole Doubravka, když ho na první trénink vzal jeho spolužák. V mladším dorostu přestoupil do Škody Plzeň, což mu umožnilo hrát republikové soutěže. Od svých sedmnácti let hraje v Plzni střídavě druhou a první ligu. Svého času měl i šanci přestoupit do nejvyšší soutěže, ale dal přednost škole a svého rozhodnutí nelituje.

Kromě toho, že je Kvarda stále aktivním hráčem, je i rozhodčím a funkcionářem. S pískáním začal na přelomu tisíciletí a nyní už pátým rokem rozhoduje extraligu mužů i žen, navíc je předsedou Sportovně technické komise Českého volejbalového svazu.

„Je to všechno časově náročné, takže někdy musím oželet i zápas, ale to se nedá nic dělat, přeci jen se mi volejbalová kariéra chýlí ke konci a pískání mě baví. Pokud se mi zápas povede, tak mám stejnou radost jako vítězné družstvo. A pokud vás pochválí i poražení, tak to potěší dvojnásob,“ uzavírá volejbalový lídr.