Pohlednice zachycují českou historii

Jak vypadala Praha a jiné kouty Česka před sto lety, přibližuje výstava historických pohlednic v Senátu.

Divadlo v Šárce nebo pohled na Staré Město v době před sto lety. To mohou vidět lidé na výstavě nazvané Česká republika na starých pohlednicích, která se koná ve výstavní síni Senátu ve Valdštejnském paláci.

„Na výstavě si návštěvníci mohou prohlédnout přes pět set originálních pohlednic zhruba do roku 1920,“ říká jeden z vystavovatelů Josef Klička, který pro expozici poskytl 150 pohledů ze své sbírky.

Vystavené pohledy tvoří několik tematických celků. Lidé se tak mohou podívat, jak vypadaly před sto lety východní Čechy, Český ráj, ale i Praha a Brno. „Samostatnou tematickou částí jsou pohlednice nádraží a pohledy s námětem Albrechta z Valdštejna,“ vysvětluje Ladislav Likner, kurátor výstavy a předseda Klubu sběratelů kuriozit, který expozici se Senátem připravil.

Mezi kuriozity a vzácnosti patří mimo jiné obrovská šestidílná pohlednice, která zachycuje středověké opevnění Prahy.

Návštěvníci se mohou začíst i do textů. Podle Kličky se na druhou stranu pohledů začalo psát až kolem roku 1910. „Je to zvláštní, číst cizí psaní. Lidé k sobě tenkrát byli tak milí a zůstávala jim památka. Esemesky se špatně schovávají,“ říká návštěvnice výstavy Hana Bednářová.

Lidé se tak mohou dočíst třeba o dojmech z lázní i o osobních záležitostech. „Milý kolego! Jsi již ženat? Mám pro Tebe děvu, která Tě oslní,“ dočetl se například adresát na pohledu od svého přítele.

Vstup na výstavu, která potrvá do poloviny září, je zdarma. O víkendech mohou lidé navštívit i historické prostory Valdštejnského paláce.