„Rád bych vyhrál extraligu“

Vysoký, mladý a talentovaný. Martin Lučka, opora Zlína, nakoukl i do hokejové reprezentace.

Pětadvacetiletý bek upoutá na ledě nejen svou výškou, ale také rychlostí. Podle mnohých patří k nejrychlejším bruslařům ve Zlíně. Ale zdaleka ne v rodině. V té vede jeho vzdálená sestřenice, rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Přestože odchovanec hradišťského hokeje byl letos dvakrát nominován do seniorské reprezentace, skromně tvrdí, že o nic nejde. Poslední čtyři sezony se obrana zlínských Beranů bez něj neobejde. V hokejovém Zlíně působí s malými přestávkami od svých třinácti let.

Vaše vzdálená sestřenice Martina Sáblíková získala řadu medailí. Kdy něco přidáte do rodinné sbírky vy?

Obávám se, že v tomhle asi zůstane v rodině sama.

Proč myslíte?

Dělá individuální sport. Tvrdým tréninkem dokázala být nejlepší. Ale myslím si, že je opravdu jedna z milionu.

Už jste si někdy obul rychlobruslařské nože?

Ještě ne a asi nikdy ani neobuju. Ale neříkám, že bych si někdy nechtěl zkusit jaké to je.
Každý mladý talentovaný hokejista chce co nejdřív do zahraničí. Proč vy ne?
Dávám si postupné cíle. Teď je pro mě prioritou hrát ve Zlíně a dostat se v příští sezoně v play-off co nejdál. V cizině jsem byl v osmnácti, hrál jsem kanadskou juniorskou ligu. Byl jsem tam sám, v cizím světě. Spíš to byla životní zkušenost.

A co reprezentace? V té jste už také byl. Jak jste reagoval, když jste se dozvěděl o nominaci?

Zavolal mi spoluhráč, ať si přečtu internet. Přišlo mi to jako dobrý vtípek, ale pak jsem viděl, že je to tak. Nevěděl jsem, co od toho čekat, protože to byla má první seniorská zkušenost s reprezentací.

A co vás čekalo?

Zápas se Slovenskem a pak ještě kemp před mistrovstvím světa. Pak se ale vraceli hráči dohrávající hokejové ligy a postupně se zařazovali do kádru. Věděl jsem, že já se do uzší nominace nedostanu.
Nemrzí vás to, vzhledem k výsledku na mistrovství světa?
Určitě ne. Byl jsem rád za získanou zkušenost. Podíval jsem se, jak to funguje v mezinárodním hokeji, jak trénují hráči z Ruska a z NHL.

Máte nějaké hokejové sny?

Jako malý jsem snil o NHL, ale to mě v pubertě přešlo. Určitě by bylo ale pěkné někdy vyhrát titul v extralize. To by si přál určitě každý.