Řada krajských měst plánuje v příštím roce zvýšit nájemné

Mnoho krajských měst plánuje v příštím roce zvýšení nájemného v obecních bytech. Výjimkou je například Ústecký kraj. Většina radnic peníze vybrané za nájemné investuje zpět do údržby a oprav bytového fondu. Počet městských bytů se ale v uplynulých letech na řadě míst podstatně snížil.

Například Karlovy Vary, kde se nájemné nezvyšovalo od roku 2007, jej v příštím roce zdvojnásobí pro byty standardní kvality na 36,62 Kč/m2 měsíčně. Plzeň zvýší nájemné v městských bytech až o 14,40 koruny za metr čtvereční měsíčně. Až dosud platili nájemníci v bytě první kategorie za metr čtvereční měsíčně 70,48 Kč/m2, od ledna to bude 82,10 korun za metr podlahové plochy. Ve standardních bytech v padesátitisícové Jihlavě se od ledna zvýší nájem na 73,40 koruny, letos to bylo 61,60 koruny.

Rok od komunálních voleb se k nepopulární deregulaci nájemného odhodlaly také mnohé brněnské radnice. Loni toto rozhodnutí většina z nich odložila. Nájemné v brněnských městských částech je rozdílné podle toho, jak rychle radnice deregulovaly v minulých letech. Například v Brně-Králově Poli volili radní obvykle možnost jít na maximum. Od příštího roku jsou ale jednou z výjimek a zdražení neplánují, částka by měla zůstat na necelých 80 korunách.

V Ostravě o výši nájemného rozhodují jednotlivé městské obvody samy. Ty největší na příští rok ale zvýšení nájmů nechystají. Například mluvčí Ostravy-Jihu Michael Kutty uvedl, že o případném zvyšování nájemného se dosud na radnici nejednalo. Zůstane tak současných 50,02 koruny za metr čtvereční ve standardním bytě první kategorie. O zvyšování nájmu neuvažují ani Moravská Ostrava, Přívoz nebo Slezská Ostrava.

V Ústeckém kraji se výše nájemného většinou měnit nebude. Na zdražení se ale musí připravit v Litoměřicích, kde se nájem v městských bytech bude zvedat postupně až do roku 2013, a také ve Varnsdorfu na Šluknovsku. V Chomutově se zvýšil nájem v obecních bytech už v červenci.

Pražské radnice přistupují k nájemníkům ze svých obecních bytů odlišně. Vedení městských částí má často jiný postoj k privatizaci bytů i ke zvyšování nájemného. Zatímco některým obyvatelům městských bytů se pronájem během příštích měsíců zdraží, v jiných částech Prahy se ceny nezmění. Většina radnic bude o případném navýšení teprve jednat.