Rozsvítí lední medvědy z Francie

Mladá Boleslav první adventní neděli představí novou exkluzivní výzdobu Starého města.

Zelená hvězda, zvonek nebo kometa olemovaná žárovkami. To je boleslavská klasika. Letos ji nahradí novinky.
„V neděli 28. listopadu na Staroměstském náměstí rozsvítíme nejen krásný vánoční strom, ale i další prvky, ozdobíme také stromky po stranách náměstí, zvýrazníme kontury věže Staré radnice a model toku Jizery. U něj budou sochy ledních medvědů,“ uvedl náměstek primátora Adolf Beznoska.
Vše se ze tmy vynoří naráz v pět hodin odpoledne. „Obvykle na rozsvěcení stromu nechodím, tentokrát ale vezmu vnuka a půjdeme se na ten světelný efekt podívat, mohlo by to být pěkné,“ míní Jolana Karlíková.
Právě děti potěší medvědí rodinka, kterou si nejen pohladí. „Na největšího se i posadí,“ slibuje Beznoska. Z modelu toku Jizery se na Starém městě půjde jakoby napít samice, dvě mláďata a největší táta medvěd. Ten měří metr na výšku a 175 centimetrů na délku.
Do Boleslavi čtveřice šelem nepřijela od polárního kruhu, ale z Francie. „Je vytvořená unikátní patentovanou technologií,“ říká Přemysl Mužík z firmy City Illuminations, která výrobky dováží.
Jejich základem je laminát. Na něj jsou ručně namotané řetězy se svítícími led diodami. Ty výrobci přikryjí speciální pistolí, jako když se zdobí dort, jen místo krému použijí plastová optická vlákna. Jsou odolná, vodí světlo, navíc vypadají jako skutečná srst. „Efekt je úžasný,“ míní Mužík.

Potěší i velké

Největší medvěd váží padesát kilo. Unese i dospělého. Také tatínci tak mohou v podobě fotografie domů donést důkaz, že zkrotili šelmu. Firma dodává i další svítící zvířata, někteří si je pořizují dokonce domů. Nejčastěji údajně bohatí Češi kupují gepardy manželkám do koupelny.
Medvědy už firma dodala třeba do nákupní galerie Myslbek v centru Prahy. Děti tam na ně stály nekonečnou frontu. V Boleslavi si s nimi pohrají volně na ulici. Jiné české město takové dekorace zřejmě ještě nepořídilo. Ochrání je zostřený dohled strážníků. Bude to potřeba, starou výzdobu lidé často kradli a rozbíjeli. „Každý rok nás obnova stojí hodně peněz,“ tvrdí majitel firmy Osvit servis, která boleslavské ulice před Vánoci zkrášluje, Bohuslav Ottomanský.
Nové ozdoby by se ovšem ztrácet neměly. Zatímco žárovky z původních motivů si lidé zašroubovali doma, s bajonetovými závity nepochodí. Díky led diodám zase více vydrží a spotřebují méně energie. Několik starých motivů údajně vydá za všechny novinky na Starém městě.
Tam se rozzáří pětačtyřicet stromků po obvodu náměstí, olemování věže Staré radnice, modrá kontura modelu Jizery i ozdoby na zhruba patnáctimetrovém smrku usazeném ve fontáně. Stejně jako celý rynk dostane umělé rampouchy s efektem padajícího sněhu. „Strom bude velmi dynamický,“ podotýká Mužík.
Nová výzdoba podle náměstka Beznosky vyšla na několik set tisíc korun. „Ale je to investice na patnáct let dopředu,“ dodává Beznoska.
Slavnostní rozsvícení města doprovodí zpěvem sbor Paprsek. „A budeme opět rozlévat svařené víno jako poděkování lidem, že když někde třeba přestane svítit lampa, dají nám vědět,“ vysvětluje Ottomanský.
Na lampách v Boleslavi se rozzáří také asi 280 kusů tradičních ozdob. Svítit bude na šest tisíc žárovek. Rozzáří se šestnáct stromů. Dvacítka zaměstnanců Osvit servisu motivy montovala od 2. listopadu.

Advent v Boleslavi

v neděli 28. listopadu v 17.00 se rozsvítí výzdoba
v pátek 3. prosince v 15.00 přijede na Staré město vánoční kamion Coca-Cola se Santou
v neděli 5. prosince od 15.30 hodin bude Mikulášské odpoledne
v pátek 10. a 17. prosince budou adventní trhy na Staroměstském náměstí
v sobotu 11. prosince bude Vánoční jarmark na Českobratrském náměstí