Sedm romantických míst, která v Brně vyhledávají milenci

Sedmička vybrala sedm zákoutí, jež jsou jako stvořená pro lásku. Šest je v přírodě, poslední má nádech komerce.

Byl pozdní večer, první máj, hrdliččin zval ku lásce hlas. Verše Karla Hynka Máchy ze sbírky Máj zná každý, kdo navštěvoval základní školu. Sedmička se zamyslela, kam zve hlas hrdličky milence v Brně, a navštívila ta, která patří k nejoblíbenějším.

Velká Klajdovka

Atmosféru amerických filmů mohou milenci nasávat na Velké Klajdovce v brněnské Líšni. Stejně jako hvězdy hollywoodských filmů vyjíždějí páry všech věkových kategorií na kopec, ze kterého je výhled téměř na celé Brno. Za dobrého počasí před západem slunce mohou milenci spatřit i hory vzdálené několik set kilometrů.

„Dobře viditelné jsou Pálavské vrchy, které leží nejblíže. Většinou jsou také vidět Bílé Karpaty. Pokud je však jasno a nad Brnem není opar a smog, je odsud vidět dokonce nejvyšší hora Dolního Rakouska, Schneeberg v Alpách,“ říká sedmadvacetiletý student Jiří Hrubec. Na Velkou Klajdovku jezdí na kole se svou sportovně založenou přítelkyní.

Za posledních pět let přibylo milenců s autem. „Museli jsme rozšířit parkoviště, protože nebylo kam dávat auta. Večer se sem lidé sjedou a někdy i hodiny stojí. Jen málokdo přijde do restaurace. A když, tak kvůli tomu, že jim je v autě zima,“ říká provozní hotelu Velká Klajdovka Martina Ipserová.

Zamilovaný hájek

Nedaleko železniční stanice Brno–Řečkovice leží Zamilovaný hájek. Mezi Brňany je známý jako Zamilec. Pro láskou opojené páry místo přímo ideální. Skrývá totiž mnoho romantických zákoutí, a to i přesto, že velká část hájku vypadá spíše jako golfové hřiště. Okraje přírodní scenérie lemují staleté stromy s košatými korunami.

Jediné, na co by si milenci měli dát pozor, jsou psí exkrementy. Hájek totiž neláká jen láskou poblouzněné páry, ale také majitele čtyřnohých mazlíčků. „Někteří páníčci jsou otřesní. Je jim úplně jedno, kde pes vykoná potřebu. Jednou se mi stalo, že jsem si tu smradlavou hnědou věc odnesla na botách s sebou. Pokazilo mi to rande a cítila jsem se trapně,“ vzpomíná Andrea Součková na nepříjemný zážitek.

Park v Lužánkách

Těm, kterým se nechce trmácet se daleko od centra Brna, poslouží lužánecký park. Ideální je například pro úplně první rande. „Je to kus přírody v Brně, ve kterém se jinak ani moc nedá kam jít,“ říká jedenadvacetiletý Pavel. Leží na bundě spolu s úplně novou přítelkyní, která se představuje jako Elis. „Seznámili jsme se před pár hodinami. Elis jsem pozval na kafe a pak jsme šli na procházku,“ vypráví mladík.

Přestože se oba znají ani ne půl dne, už si plánují další rande. A nezapomínají ani na první máj. „Chci polibek pod rozkvetlým stromem. Zatím jsem se v parku pořádně nerozhlédla, protože mám oči jen pro něj, ale určitě tady nějaký strom s květy je,“ plánuje Elis.

Denisovy sady

Terasy pod Petrovem patří také mezi oblíbená romantická místa Brna. Denisovy sady vyhledávají především velmi mladí lidé. Výhodou je hlavně to, že jsou blízko přestupního uzlu na hlavním nádraží. „Rande se tak dá prodloužit na co nejdelší dobu. Když mám být v osm doma, stačí, když jdu odsud čtvrt hodiny před tím. Skočím na šalinu a za chvilku jsem u rodičů,“ pochvaluje si místo čtrnáctiletá Kateřina.

Špilberk

Hradby a podhradí dominanty Brna mají prakticky stejnou magii jako pražský Petřín. Přestože není na hradě Špilberk ani v jeho okolí socha básníka Máchy, líbat se tam chodí desítky a možná i stovky zamilovaných.

„Poprvé jsem se tu dozvěděla, kde můj přítel bydlí. Byla už tma a město zářilo neony a světly. Ukázal na vysokou budovu a řekl, že je to nemocnice v Bohunicích. On má byt blízko ní. Když jsem jela k němu, ukázal mi z jeho balkonu Špilberk,“ vzpomíná Jana Davídková.

Brněnská přehrada

Sportovněji založené páry mohou v láskyplném čase využít také okolí přehrady v brněnské Bystrci. Ať už pro jízdu na kolečkových bruslích, nebo na kole.

Spousta milenců se však kolem Brněnské přehrady prochází jen tak. „Z centra je to sice tramvají pořádný kus cesty, ale vyplatí se to. Chvilku chodíme, pak si jdeme sednout do nějaké hospůdky u přehrady. A že jich tu je. Pro mě je to prostě rande značky ideál,“ vyzdvihuje kouzlo okolí nádrže Tomáš Netolický.

Velký Špalíček

Poslední romantické místo ve výběru sice mezi předchozí moc nezapadá, ale i Velký Špalíček má u zamilovaných své místo. Na první schůzky se přece chodí i do kina.

„Tma v sále, něžné doteky, možnost jít po filmu do centra města. Buď na procházku, nebo na víno. To jsou hlavní přednosti Velkého Špalíčku,“ pochvaluje si centrum zábavy v Mečové ulici dvaadvacetiletý Karel Špoták.