Šíří se další vlna falešných poštovních e-mailů. Je sofistikovanější

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta E15

V Česku se začala šířit další vlna e-mailů, které se vydávají za zprávy o sledování zásilky od České pošty. Proti předchozím pokusům je sofistikovanější. Zprávy pocházejí z adresy v Rusku. Vyplývá to z informací České pošty a antivirové firmy Excello. V call centru České pošty bylo v posledních dvou týdnech zaznamenáno zhruba dva tisíce oznámení občanů ČR o obdržení podvodného e-mailu.

Podle mluvčí pošty Marty Selicharové jsou v současnosti zneužívány domény cs-post24.com, cspost24.org nebo cs-post.info. „Druhá vlna phishingu zneužívajícího důvěru lidí ve značku České pošty působí sofistikovaněji a snaží se vyhnout detekci,“ doplnil technický ředitel Excello.

Podvodné e-maily jsou psány ve formě „Informace o Vaší zásilce“, kde klient najde údaje o nedodání zásilky a odkaz pro stažení informací o zásilce, který již vede na podvodnou webovou stránku. Z té se mohou do počítače stáhnout škodlivé programy a zneužít citlivá data.

Jako jedno z opatření Česká pošta na svých stránkách zavedla EVSSL certifikát, tedy SSL certifikát s rozšířenou validací. Uživatel je schopen obdobně jako na stránkách bankovních institucí si ověřit důvěryhodnost stránek optickou kontrolou, a to tak, že adresní řádek v intenetovém prohlížeči je zeleně podbarven.

Analyzuje i další možnosti ochrany na základě bezpečnostních atributů e-mailových zpráv.

Šéf pojistných detektivů: Na neodhalených podvodech se vyplatí miliardy

Co dělat, když ztratíte platební kartu?