Skiareál s nejdelší sjezdovkou v Česku

Ve skiareálu v Rokytnici nad Jizerou vrcholí přípravy na zimní sezonu. Patří k nejmodernějším v Česku a ročně přiláká tisíce lyžařů.

Lyžařské středisko v Rokytnici nad Jizerou obklopuje několik více než tisíc metrů vysokých vrcholů západních Krkonoš. Kotel, Lysá hora, Vlčí hřeben, Studenov a Janova skála patří k hlavním z nich. V okolí horského městečka jsou dvě desítky kilometrů sjezdových tratí, několik lyžařských vleků a lanovek. Rokytnický areál patří k nejvýznamnějším v Krkonoších a každým rokem si získává přízeň dalších lyžařů. I přes nezvykle teplý a suchý podzim by se rokytnické lanovky měly rozjet již 17. prosince.

„Klimatické podmínky zatím nejsou nejlepší. Přesto jsme připraveni zimní sezonu v daném termínu zahájit. Máme sněhová děla, když bude mrznout, začneme vyrábět umělý sníh,“ uvedl minulý týden ředitel skiareálu Petr Ceé.

Návštěvníci areálu se mohou těšit i na několik novinek. „Lyžaři si mohou vyzkoušet slalom na čas, na trati budeme mít automatickou časomíru. Dole pod sjezdovkou na displeji uvidí, jaký měli čas a mohou si svůj výkon porovnat s dosaženými nejrychlejšími časy ostatních,“ uvedl Ceé.

Sítě kolem sjezdovek

Vedení skiareálu se letos více zaměří na bezpečnost. „Ve spolupráci s Českou pojišťovnou budeme mít na sjezdových tratích více zabezpečovacích prvků, například sítě nebo speciální matrace,“ popsal šéf areálu. Podle něj si i v nadcházející sezoně přijdou na své lyžaři, kteří si chtějí zasoutěžit.

„Ve snowparku bude v sezoně několik akcí a závodů pro veřejnost. Velkým závodům se ale cíleně bráníme, nechceme jimi blokovat sjezdové tratě. Chceme, aby si návštěvníci našeho střediska co nejvíce užívali lyžování,“ dodal Ceé.

Lyžařům jsou v Rokytnici k dispozici dvě čtyřsedačkové lanovky a deset vleků. Obě lanovky jsou v areálu Horní Domky na jižních svazích Lysé hory. První končí v nadmořské výšce 911 metrů, druhá ve výšce 1312 metrů nad mořem, v nejvýše položeném místě pro lyžování v Čechách. Její konečná stanice je nástupním místem na běžeckou Krkonošskou magistrálu. Tato část rokytnického skiareálu se může svoji rozlohou a vybaveností rovnat s nejlepšími lyžařskými středisky v Česku a splní nároky nejnáročnějších lyžařů.

Studenov má lehčí tratě

Naopak skiareál Studenov ve výšce 620 až 933 metrů nad mořem je blízko centru Rokytnice a je díky mírnému sklonu a značné šířce svahů ideální pro rodiny s malými dětmi. Návštěvníci tam mají k dispozici dva kotvové vleky, pomu a dětský tyčový vlek. Modrou a červenou sjezdovku využijí lyžaři začátečníci, středně zdatní i pokročilí.

„Do Rokytnice jezdím lyžovat s celou rodinou. Především pro děti je to tam skvělé. Dcera se tam naučila lyžovat. I přesto, že tam jsou v zimní sezoně velmi dobré podmínky, ubytování je tam v porovnání třeba se Špindlerovým Mlýnem levnější. Už se těším, až napadne sníh a opět vyrazíme,“ uvedl Jan Zahradník, který jezdí lyžovat do Rokytnice až z Hradce Králové.

Celková délka sjezdových tratí v Rokytnici je přes dvaadvacet kilometrů, přičemž osmnáct je v péči společnosti Spartak Rokytnice. Terény pro sjezdové lyžování patří k nejdelším v Čechách a na lanovky navazují v zimě desítky kilometrů upravených běžeckých tratí. Historie Rokytnice jako lyžařského střediska přesto není tak dlouhá jako třeba v nedalekém Harrachově nebo ve Špindlerově Mlýně. První lyžařské vleky začaly v Rokytnici vznikat v šedesátých letech. Horské středisko si dodnes udržuje komornější charakter.

„Rokytnici vyhledávají lyžaři hlavně kvůli délce a šířce sjezdových tratí. Díky tomu jsou bezpečné. Na své si přijdou nejen rodiny s dětmi, ale i nároční lyžaři,“ dodal Ceé.

SKIAREÁL ROKYTNICE NAD JIZEROU

* Studenov
* dva kotvové vleky
* poma
* přepravní kapacita areálu 2345 osob za hodinu
* z konečné stanice lanovky je možné se napojit na běžeckou Krkonošskou magistrálu. Horní Domky
* dvě čtyřsedačkové lanovky
* šest tyčových vleků
* přepravní kapacita 7620 osob za hodinu