Týden facility managementu 2011

Ve dnech 7. až 11. listopadu 2011 proběhl v Praze již XI. ročník Týdne facility managementu. Letošní ročník si vytkl motto „Facility management - příležitost pro integraci“.

Mezinárodní konferenci 8. listopadu 2011 osobně navštívili exkluzivní zahraniční hosté. Pozvání přijali nejvyšší zástupci International Facility Management Association (IFMA): prezident Tony Keane a chairman Kathy Roperová. Pro českou pobočku této asociace IFMA CZ je návštěva a účast obou nejvyšších představitelů mezinárodní asociace význačným oceněním. Z dalších významných zahraničních hostů jmenujme Freda Kloeta, viceprezidenta EuroFM a hlavního vyjednávače FM v Evropském parlamentu a Radě EU, a prezidentku SAFM (Slovenská asociace facility managementu) Vieru Somorovou. Workshop dne 10. listopadu 2011 navštívil Bruce Kenneth Forbes, prezident společnosti ARCHIBUS Inc. z Bostonu v USA. Záštitu nad Týdnem FM letos převzal předseda vlády Petr Nečas, osobně se zúčastnil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

#####V tradičním duchu

Základní programová náplň Týdne facility managementu 2011 proběhla v tradičním duchu. První den byl vyhrazen pro exkurzi. Letos mohli účastníci akce navštívit technické zázemí největšího českého aquaparku v Čestlicích u Prahy. Hlavní částí akce se stala - opět zcela tradičně - mezinárodní konference 8. listopadu 2011 v Hotelu Olympik Artemis. Po ukončení konference následoval společenský večer se slavnostním vyhlášením cen FM AWARDS 2011 (o něm píšeme na str. 105). Následující den se uskutečnil workshop na téma Implementace FM, který řídil FM Institute.

Letošní workshop byl koncipován jako průprava účastníků na přípravu výběrového řízení na FM poskytovatelskou firmu krok za krokem. Workshop vycházel z ověřeného modelu výuky facility managementu ve vzdělávacích kurzech FM Institute a zaměřil se na několik základních operací, jako je umět přesně popsat základní podnikání své společnosti, umět definovat, které FM procesy jsou vhodné k outsourcingu, analyzovat vybranou FM službu - připravit podklady pro SL (SLA) či vybrat prioritní oblasti pro výběrové řízení a specifikaci komise. V rámci workshopu byly představeny rovněž nové přístupy k tvorbě požadavku tzv. „na výstupu“ a bylo vysvětleno na praktických příkladech, v čem se uvedený přístup zásadně liší od tradičního výčtu požadavků. Celý workshop probíhal v plném souladu s ČSN EN 15221, a to se všemi šesti jejími díly.

#####Studenti plus Archibus

Doprovodné akce v následujících dnech (10. a 11. listopadu 2011) byly rezervovány pro partnery. Ve čtvrtek 10. listopadu 2011 proběhla - v rámci pravidelného diskusního fóra FM Fórum - akce zabývající se problematikou uplatnění studentů a absolventů kurzů FM v praxi s názvem Facility management z pohledu nastupující generace aneb Studentské či odborné práce a jejich uplatnění v praxi. Tato akce se uskutečnila na akademické půdě v zasedací místnosti děkanky FAST, VŠB - TU Ostrava.

Téhož dne probíhal v „hlavním stanu“ Týdne FM (Hotel Olympik Artemis) celodenní seminář ARCHIBUS BEZ HRANIC. Ten byl zastavením celoevropské ARCHIBUS ROAD SHOW, která přivedla do Prahy Bruce K. Forbese, nositele prestižního ocenění IFMA Fellow a prezidenta společnosti ARCHIBUS Inc. z Bostonu v USA (39. největší vývojář softwaru na světě). Prezident společnosti ARCHIBUS spolu s lokálním partnerem, společností IKA DATA, na svém workshopu představil pro zájemce z řad odborné i laické veřejnosti způsoby použití BIM v CAFM, způsoby prezentace a vizualizace KPI a metodiku pro hodnocení trvale udržitelného rozvoje, zelených budov a energetického managementu.

#####Další doprovodné akce

Součástí Týdne FM se ve čtvrtek 10. listopadu stal rovněž Realitní kongres 2011, který se pod záštitou IFMA CZ uskutečnil v moderních prostorách hotelu Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech. Poslední den, pátek 11. listopadu 2011, pak zaplnil diskusní panel s názvem Udržitelné budovy s certifikací z pohledu jejich provozu a správy.

Skončíme opět u studentů. V pátek se symbolickým datem 11. 11. 2011 se na Stavební fakultě ČVUT konala přednáška Bruce K. Forbese, prezidenta společnosti ARCHIBUS. Pan Forbes na závěr své přednášky udělil stavební fakultě EDUCATIONAL GRANT. Tento grant spočívá v udělení oprávnění fakultě používat všechny moduly ARCHIBUS pro potřeby výuky, vědy a výzkumu na této fakultě, a to pro počet až 50 souběžně přistupujících uživatelů. Přibližná hodnota grantu je okolo 4 milionů korun. CD se softwarem ARCHIBUS bylo předáno přímo do rukou děkanky stavební fakulty, prof. Ing. Aleny Kohoutkové, CSc.