Uber spustil v ucpané Jakartě motocyklovou přepravu, má dva konkurenty

Uber, San Francisco.

Uber, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Americký provozovatel internetové aplikace pro alternativní taxislužbu Uber Technologies spustil v indonéské metropoli Jakartě motocyklovou taxipřepravu. V jednom z nejucpanějších měst světa bude stát proti dvěma asijským konkurentům i místním taxikářům, kteří proti prudkému nástupu levnějších konkurentů ostře protestují.

Uber v únoru spustil v thajském Bangkoku pilotní projekt uberMOTO pro přepravu motocykly. Služba se má zaměřovat zvláště na města v rozvíjejícím se světě. Taxislužba na dvou kolech je populární zejména v jihovýchodní Asii, jejíž města trpí chronickými dopravními zácpami. V Jakartě ji formou alternativní přepravy zprostředkované chytrými telefony nabízí asijská společnost Grab a místní firma Go-Jek.

Uber využil k reklamě na svou službu v Jakartě místní sociální média. Do kampaně vtáhl také indonéskou hvězdu videoservisu YouTube Ariefa Muhammada, uvedla agentura AP. Oba místní konkurenti vtrhli do segmentu motocyklové taxislužby zprostředkované aplikacemi během posledního roku a půl.

Násilné protesty

Vlna popularity těchto služeb přiměla minulý měsíc řidiče standardních taxíků v Jakartě k násilným protestům, které způsobily dopravní chaos. Indonéská vláda začala připravovat novou regulaci sektoru, požadavkům na zákaz těchto služeb ale vzdoruje.
Uber, který byl v roce 2009 založen v San Francisku, v posledních letech expanduje po celém světě. Loni hodnota firmy přesáhla podle odhadů 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun).

Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na zadané místo. Tradiční taxislužby ale firmu obviňují z nekalé konkurence, protože její řidiči nemusejí plnit požadavky, které zákony a předpisy kladou na ně. Od roku 2014 Uber podniká také v Česku.