V Dymokurech vznikla chráněná rezervace

Lužní lesy, kde hnízdí vzácní opeřenci. Mýtiny, po nichž se prohánějí jeleni. Taková je lokalita Dymokursko s rozlohou přes čtyři tisíce hektarů.

S devatenáctkou dalších polabských území byla vládními představiteli zařazena mezi Chráněné lokality Natura 2000.

„Dymokursko je zajímavé především rybníky, které se nacházejí uprostřed smíšených lesů. Tohle prostředí umožňuje život vzácným ptačím populacím. Hnízdí zde například ohrožení jeřáb popelavý a moták pochop nebo dva páry orlů mořských. Podobných lokalit v Česku moc není,“ řekl Luboš Vaněk z Polabského ekocentra.

Pro starostu Dymokur Jaroslava Červinku je zařazení Dymokurska mezi chráněná území náplastí na jeho boj o tamní rybníky.

„Vedl jsem marný souboj s úředníky. Ti sice přijeli projednat vyhlášení významné ptačí oblasti Natura 2000. Současně ale také dovezli informaci, že oblast ponese název Rožďalovické rybníky. Přitom doposud byly v mapách vždy uváděné Dymokurské rybníky. Ani přes senát a parlament se mi to nepodařilo změnit,“ řekl Červinka.

Jak se návštěvník dozví, že je v chráněné lokalitě? „Označení v současné době schází. V budoucnu to určitě napravíme. Snad to pomůže také tomu, aby se lidé v přírodě lépe chovali,“ dodal Červinka.