V Milovicích vyroste vědeckotechnický park za půl miliardy korun

Energoklastr, České vysoké učení technické v Praze a Centrum pro výzkum, vývoj a inovace vybudují ve středočeských Milovicích za 533 milionů Kč vědeckotechnický park, který má podpořit rozvoj malého a středního podnikání. Tři čtvrtiny nákladů má pokrýt dotace z Operačního programu Podnikání a inovace. V rámci projektu vznikne až 100 nových pracovních míst. Pilotně má Vědeckotechnický park Milovice začít fungovat v druhé polovině roku 2014, ostrý provoz se spustí začátkem roku 2015, uvedla agentura CzechInvest.

„Výzkum, vývoj a inovace jsou klíčové pro udržení mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky. Právě vědeckotechnické parky představují ideální prostředí, a to díky špičkově vybaveným laboratořím,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Zázemí v parku mohou podle něj nalézt nově vznikající i existující inovační firmy, které díky transferům technologií mohou uvést výsledky do praxe.

Vědeckotechnický park nabídne komplexní služby zejména v oblasti výzkumu a vývoje. K dispozici budou mimo jiné laboratorní, administrativní a testovací plochy, které si bude možné pronajmout. Firmy budou moci využít také aerodynamický tunel s unikátní technologií. „Předpokládáme, že park bude zajímavý zejména pro automobilový průmysl a udržitelnou energetiku s důrazem na úspory a efektivní využívání energií,“ vysvětluje předseda správní rady VTP Milovice Oldřich Starý.

Součástí projektu VTP Milovice je vznik a provoz vědeckotechnického parku, podnikatelského inkubátoru a centra pro transfer technologií. Chybět nebude ani vzdělávací sekce s odbornou garancí pražského ČVUT. VTP Milovice je členem Společnosti vědeckotechnických parků v České republice.