„V NHL nám vůbec nikdo nerozuměl“

Jediným boleslavským hokejistou v NHL je Radim Vrbata. V loňské sezoně ve Phoenixu nastupoval ve formaci s dalšími Čechy Petrem Průchou a Martinem Hanzalem.

Navázal na své předchozí angažmá ve Phoenixu, kde poprvé působil už v sezoně 2007/2008 a měl tehdy svou životní formu. Radim Vrbata se v minulém ročníku vrátil do týmu Kojotů oklikou přes Tampu Bay, Mladou Boleslav a Liberec. Byl to povedený comeback. Podceňovaný tým s přehledem postoupil do play-off, Vrbata díky tomu našel ztracenou pohodu.

Zpátky do Phoenixu jste se těšil, že? Určitě. Předtím se mi tam dařilo a věděl jsem, do jakého prostředí jdu. V týmu zůstalo dost spoluhráčů, se kterými jsem hrál. Tím to bylo jednodušší. Určité napětí ve mně sice bylo, ale díky tomu, že se nám povedl začátek soutěže a já dal pár gólů, jsem si začal víc věřit.

Nebývá zvykem, že v NHL nastupuje česká útočná formace. Vám se ji podařilo utvořit s Petrem Průchou a Martinem Hanzalem. Jaké to bylo?
Těžili jsme z toho. Před buly jsme se mohli domlouvat, co sehrajeme, a nikdo nám nerozuměl. Párkrát jsme díky tomu dali i gól.

Phoenix byl před sezonou hodně podceňovaný, ale neobrátilo se to nakonec ve výhodu? V Západní konferenci jste skončili čtvrtí… Je to možné. Nikdo s námi nepočítal, všichni nás pasovali na poslední místo v celé NHL, ale tým nebyl tak špatný, jak se říkalo. Před sezonou přišel trenér Tippett a naší hře dal řád. Celou sezonu jsme si šli za svým, abychom se dostali do play-off.

V něm jste vypadli v prvním kole s Detroitem. Nezkazilo vám to pocity z jinak povedené sezony? Sérii jsme rozehráli dobře, ale v rozhodujícím sedmém zápase byl soupeř lepší. Ukázalo se, že play-off je úplně jiná soutěž než základní část. Když hrají dva týmy sedmkrát proti sobě, už se ničím nemůžou překvapit a emoce se přelévají z jedné strany na druhou. Po posledním zápase jsme byli zklamaní, ale když se člověk ohlédne za celou sezonou, musí být spokojený.

Smlouva s Phoenixem vám platí ještě na příští sezonu. Už jste přemýšlel, co bude dál? Na pár let bych ještě chtěl podepsat kontrakt v NHL, ale do Mladé Boleslavi se chci někdy vrátit. Na tamním zimáku jsem byl odmala a cítím se tam jako doma.