Vláda rozhodla, že prodá nemovitosti v Kolodějích

Úřad vlády prodá kvůli úsporám pozemky a několik budov v Kolodějích u Prahy, kde donedávna využíval zámek a oboru. Návrh na jejich převedení na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který má prodej zprostředkovat, kabinet schválil. Informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie. Jde o lovecký bungalov v oboře zámku, který nechal postavit na začátku 80. let premiér Lubomír Štrougal.

Podle Hospodářských novin jde o špičkovou ukázku normalizačního luxusu - nechybí sauna, bazén, tenisový kurt, velký krb v obývací hale nebo parčík pod okny. Bungalov si podle listu oblíbili i sociálnědemokratičtí premiéři Miloš Zeman a Jiří Paroubek. Úřad vlády v současnosti nemovitosti už nepoužívá, ale stále s nimi má spojené náklady v podobě například ostrahy, pojištění a vytápění.

Bývalý vládní zámek a oboru koupila loni na jaře společnost Pura Vida, za kterou stál spolumajitel Třineckých železáren a zdravotnické skupiny Agel, miliardář Tomáš Chrenek. Zámek vláda využívala dlouhá léta, restituentovi Vítězslavu Kumperovi ho vrátila v roce 2009. Vnuk posledního majitele se poté rozhodl památku prodat. Prodávaný bungalov leží uprostřed nyní Chrenkovy obory. Zda bude mít magnát o realitu zájem, Hospodářské noviny nezjistily. „Zda budeme o tuto nemovitost mít zájem, nemohu říct. Pan Chrenek je teď mimo republiku,“ řekla HN miliardářova mluvčí a současně jeho manželka Dušana Chrenková.