Zájem o pozemky v Česku nasvědčuje, že developerům se vrací apetit

Zájem o pozemky určené pro komerční výstavbu podle odborníků odráží situaci v realitním prostředí. Poptávka po pozemcích k tuzemským developerským projektům v posledních měsících již dramaticky neklesá. Podle analýzy mezinárodní poradenské společnosti DTZ se dokonce podařilo prodat pozemky a parcely, které byly k mání delší dobu.

Například stavební území na Bořislavce mezi ulicemi Evropská a Kladenská v Praze 6 s projektem víceúčelového centra našla kupce ve skupině KKCG „Paradoxně se tak stalo v době, kdy se řada developerů rozvojových pozemků zbavuje – avšak rovněž v době, kdy konkrétně tuto parcelu zásadně zhodnotí i nová stanice metra prodloužené trasy A. Nutno také dodat, že daná nemovitost splňovala všechny náležitosti prodejnosti: dostupnost, připravený projekt a rovněž racionálně nastavenou cenu,“ říká Jaromír Smetana ředitel komerčního developmentu DTZ, jež se na prodeji podílela jako poradce.

Na hodnotu podobných investičních transakcí má zásadní vliv charakter projektu. Investoři a kupující developeři preferují kancelářské či kombinované záměry. Kvalitních pozemků pro kancelářské budovy a areály je přitom navzdory tomu, že se řada vlastníků nemovitostí zbavuje, na pražském trhu nedostatek. Potenciálně úspěšné (kancelářské) projekty splňující výše uvedené podmínky najdou nového investora i v době zpřísněných podmínek financování developerských záměrů.

Vedle jmenované Bořislavky takto letos změnily majitele administrativní projekty Metronom v Praze 5 (prodávající rakouský privátní investor, kupující HB Reavis), River Gardens II (opět HB Reavis) nebo 63 000 m² administrativy v areálu bývalé Waltrovky v Praze 5, které koupila Penta Investments. Kvalitní projekty kancelářského charakteru jsou na pražském trhu nadále žádaným produktem a stále existuje skupina investorů připravených jednat o předprodeji. Bonitní investor si tak předkoupí projekt obsazený kvalitními nájemci na základě dlouhodobých nájemních smluv, a to ještě před dokončením.

Při porovnání loňského rekordního roku pro investice, dosáhly letos vyššího počtu i objemu transakce s projekty a pozemky určenými pro budoucí development. Zatímco v minulém roku, s výjimkou akvizice COPA Center na Národní třídě investora CPI, dominovaly industriální projekty k pozdějšímu rozvoji, letos DTZ sleduje opětovný příklon k nákupu perspektivních kancelářských projektů a budoucích rozvojových území. Hlavními hráči jsou subjekty, které dobře znají český respektive středoevropský trh a jeho zákonitosti a disponují dostatečným vlastním kapitálem pro zahájení projektu na spekulativní bázi.

Mnohé zmíněné fenomény se promítly do jedné z nejvýznamnějších investičních transakcí posledních dvou let, akvizice projektu City Green Court na pražské Pankráci developerskou společností Skanska Property. Nový vlastník krátce po dokončení akvizice provedl tzv. value engineering zaměřený na zvýšení hodnoty projektu a revizi nákladů zároveň se zvýšením celkové efektivity projektu. Po relativně rychlém obsazení renomovanými nájemci jej developer letos prodal se zajímavým efektem investičnímu fondu DEKA Immobilien za 53,7 milionu eur.

Tabulka č.1: Realizované investiční transakce projektů určených k developmentu 2011 – Q3 2012

Rok Město Sektor Projekt Rozsah projektu (m²) Kupující

1. 2011 Praha 1 Víceúčelový COPA Centrum 34,000 CPI
2. 2011 Různé Průmyslový VGP portfolio (80%) 50,000 Curzon Capital Partners III
3. 2011 Praha Průmyslový R6 Logistics Park 20,800 ILD
4. 2012 Praha 5 Kanceláře Metronom 31,050 HB Reavis
5. 2012 Praha 8 Kanceláře River Gardens II 24,000 HB Reavis
6. 2012 Praha 5 Víceúčelový Waltrovka 169,000 Penta Investments
7. 2012 Brno Průmyslový Honeywell Brno 20,000 CTP Invest

Zdroj: DTZ