Závažná chyba ohrozila dvě třetiny internetu, zvažte změnu hesel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Správce webových serverů aktuálně zaměstnává náprava závažné chyby v knihovně OpenSSL, která je hojně využívána u webových serverů pro zajištění zabezpečené komunikace s uživatelem. Chyba, která dostala přezdívku Heartbleed bug, mohla teoreticky postihnout až dvě třetiny webových serverů, včetně těch českých.

Chyba v knihovně OpenSSL teoreticky umožňuje útočníkovi zjistit přístupové údaje při přihlašování, v ohrožení se tak ocitla řada uživatelů webových služeb. Naštěstí není situace až tak dramatická, protože ihned po objevení chyby byla vydána i aktualizace knihovny OpenSSL, která tuto bezpečnostní díru zaslepuje. U služeb, které problematickou knihovnu využívaly, je však vhodné změnit uživatelské heslo.

Z pohledu běžného uživatele není jednoduché zjistit, které webové služby byly chybou dotčeny a má u nich smysl takto reagovat. Na webu Živě.cz proto vznikl aktualizovaný seznam nejpoužívanějších českých i zahraničních webů s informací, zda je u nich vhodné heslo změnit či ne.

Není nutné všude měnit hesla

Ne všechny servery musí využívat OpenSSL. Odhaduje se však, že dvě třetiny z nich tak činí. Patří mezi ně například i servery Googlu, Facebooku nebo Seznamu. Nejkritičtější služby internetového bankovnictví jsou ale naštěstí zcela mimo ohrožení touto chybou, protože bankovní systémy využívají zpravidla jiné metody šifrování. Z oslovených českých bank redakce Živě.cz nenarazila na žádnou, která by OpenSSL u svého internetového bankovnictví využívala.

Přestože chyba vznikla před dvěma roky, byla objevena až nyní. Naštěstí bezpečnostními experty a nikoli záškodníky, kteří by ji mohli zneužít. Ale stoprocentně si tím nemůžeme být jist nikdo. Chyba je totiž zákeřná v tom, že po útoku nezůstanou žádné stopy. Z preventivních důvodů se proto doporučuje na webech, kde byla dotčená knihovna využívána, změnit heslo k uživatelskému účtu. To však má smysl učinit až poté, kdy administrátoři knihovnu aktualizují na opravenou verzi.

Co je OpenSSL
Knihovna OpenSSL je velmi rozšířená sada funkcí pro zajištění šifrované komunikace, kterou programátoři využívají ve svých aplikacích, nejčastěji webových. Typicky se šifrované komunikace využívá u přístupu k uživatelským účtům, ať už jde o e-maily, sociální sítě, e-shopy, či bankovní aplikace. Běžný uživatel takový zabezpečený přístup pozná podle adresy začínající https: a zobrazením certifikátu v internetovém prohlížeči.