Akcie, měny & názory Jana Šafránka: Připoutejte se, prosím!

V USA se v lednu denně zobchodovalo v průměru 15 miliard akcií, dvakrát více než ve stejném období před rokem.

V USA se v lednu denně zobchodovalo v průměru 15 miliard akcií, dvakrát více než ve stejném období před rokem. Zdroj: reuters

Na nových rekordech se ve Spojených státech pohybují nejen hodnoty akciových indexů, ale také objemy obchodování a podle řady ukazatelů i pozitivní nálada na trhu. Průměrný denní počet zobchodovaných akcií v USA byl v lednu na 15 miliardách dvojnásobný oproti roku 2019.

Za růstem stojí i akcelerující aktivita individuálních investorů, jejichž podíl na obchodování se zdvojnásobil nad 20 procent oproti desetinovému podílu v roce 2019. Impulzem pro zapojení individuálních investorů je od loňského jara pandemie COVID-19, díky níž lidé tráví více času doma, odložená spotřeba uvolňuje finanční prostředky a volatilita na trzích vyvolává nutkání účastnit se závodu o rychlé zbohatnutí.

Entuziasmus naposledy vytryskl na povrch na konci ledna prostřednictvím nyní již proslulého „short squeeze“ u pár menších firem v čele s retailovým prodejcem videoher GameStop. Raketový růst akcií těchto firem a jásající dav retailových investorů na jedné straně a úpějící fondy, jež vsázely proti těmto firmám na straně druhé, spustily ve svém důsledku řetězovou reakci, jež poslala trhy krátkodobě prudce dolů. Je jen otázkou času, kdy se obdobný exces ukáže znovu.

Růst obchodní aktivity je totiž doprovázen i rychlým růstem obchodování na marži, v prosinci dosáhl v USA maržový dluh rekordních 780 miliard dolarů a meziroční tempo růstu přesáhlo 30 procent. Do rychlosti růstu při dot-com bublině a před finanční krizí v roce 2008 přes 70 procent nám ještě něco chybí, nicméně růst obchodování na marži lze považovat za celkem spolehlivý indikátor budoucí vyšší tržní volatility.

Všeobecný tržní optimismus i přes stále řádící pandemii, relativně vyšší ocenění akciových trhů, zvyšující se zapojení aktivních retailových investorů či růst obchodování na marži se zdají jako ingredience pro zajímavou jízdu akciových trhů i v letošním roce a cesta ke kladnému zhodnocení akciových trhů může být ještě dosti divoká. Připoutejte se, prosím!

Autor je analytikem České spořitelny