Akcie, měny & názory Jany Steckerové: ECB tentokrát nepřekvapí

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem.

Centrála ECB ve Franfurtu nad Mohanem. Zdroj: Reuters

Na dnešním zasedání nám toho Evropská centrální banka o svých dalších krocích zřejmě mnoho neprozradí. V minulých týdnech panovala na finančních trzích zvýšená volatilita.

Rostly spekulace, že by ECB mohla začít úroky zvyšovat dříve, než se původně očekávalo. Předpokládáme proto, že centrální banka nebude chtít přilévat oleje do ohně. Oznámení konce programu kvantitativního uvolňování by mohlo opět roznítit spekulace o brzkém zpřísňování měnové politiky, což by následně vedlo k rychlému posilování společné evropské měny.

Tomu se centrální banka bude chtít na dnešním zasedání vyhnout. Inflace v eurozóně se navíc nachází na svém lokálním dnu, a tak by bylo komunikování změn pro ECB za daných podmínek obtížné.

Očekáváme proto, že si centrální bankéři s oznamováním změn ve své politice počkají až na červen. Inflace se v té době bude nacházet na vyšších úrovních, ekonomický růst zůstane robustní, a tak bude pro ECB snazší vysvětlovat své kroky. Program nákupů aktiv však podle našeho očekávání neskončí hned v září, ale až na konci roku. Poté se ECB otevře prostor pro zvyšování úrokových sazeb.

Podle naší prognózy si však centrální banka zvyšování úroků příliš neužije. Předpokládáme, že k tomuto kroku sáhne pouze jednou, a to v červnu 2019. I tak by ale tyto kroky měly stačit na to, aby kurz eura vůči dolaru i nadále posiloval. Na konci roku se podle našeho odhadu bude pohybovat na úrovni 1,27 dolaru za euro, v průběhu příštího roku by to mělo být v průměru 1,31 dolaru za euro.

Autorka je ekonomkou KB