Atraktivitu dluhopisů zvýší konsolidační balíček, jsou ale pod tlakem globálního vývoje

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Dominik Kučera

Plnění státního rozpočtu za první tři čtvrtletí letošního roku příjemně překvapilo. V září se schodek meziměsíčně snížil počtvrté v řadě na 180,7 miliard. Zatímco v předchozích měsících hospodaření státu vylepšovaly prostředky z EU, mimořádná dividenda z ČEZ nebo loňskými zisky tažené příjmy na dani z příjmu právnických osob, v září pomohla hlavně první záloha na windfall tax.

Přestože tedy v závěrečném čtvrtletí deficit vlivem sezonnosti výdajů a předchozí realizace většiny mimořádných příjmů pravděpodobně vzroste, splnění schváleného schodku ve výši 295 miliard se již nejeví jako nereálné. Notabene v situaci, kdy ministr financí opakovaně ujišťuje o dodatečných úsporách ve výši 15–20 miliard do konce roku.

Kromě dosavadního letošního hospodaření státu a částečného předfinancování letošních výpůjčních potřeb by atraktivitu tuzemských státních dluhopisů měl v příštím roce zvyšovat také konsolidační balíček vlády. S jeho přispěním by se schodek veřejných financí v poměru k HDP měl po čtyřech letech vrátit bezpečně pod tři procenta HDP, podle odhadu našeho analytického oddělení v Komerční bance až na 2,4 procenta HDP. V kombinaci s nižším objemem maturujícího dluhu, který bude potřeba refinancovat, tak v příštím roce dojde k výraznému poklesu nabídky státních dluhopisů.

Klíčovým pozitivním faktorem zejména pro kratší splatnosti pak bude zahájení cyklu snižování domácích měnověpolitických úrokových sazeb, které podle nás odstartuje nejspíše v únoru. Navzdory tomu, že zprávy z domácího prostředí jsou tedy veskrze pozitivní, výnosy tuzemských dluhopisů od začátku září vyskočily o zhruba 25–60 bodů podle splatnosti a jsou tak na několikaměsíčních maximech. To patrně odráží hlavně výprodej na globálním dluhopisovém trhu.

Finanční trhy začínají pod tíhou překvapivě pozitivních dat ze Spojených států svědčících o odolnosti tamní ekonomiky a inflačních tlaků přehodnocovat potřebnou míru i délku trvání utažených podmínek financování, což podporují i vyjádření z Fedu. Pokles domácích úrokových sazeb a propad inflace na začátku roku do tolerančního pásma cíle ČNB by však podle nás měly v příštím roce nakonec stejně převážit nad negativními zahraničními vlivy.