Jan Šafránek: Silné výsledky akciím k růstu nestačí

Wall Street, ilustrační foto

Wall Street, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Průběh výsledkové sezony firem z indexu S&P 500 za letošní první kvartál je doposud velmi silný. V polovině výsledkové sezony zatím zisky firem rostou meziročně asi o pětačtyřicet procent, což je o výrazných dvacet procentních bodů výše, než se čekalo na jejím začátku.

Tomu silně pomáhají i výsledky pěti největších firem v indexu, takzvaného FAAMG, jež dokázaly opět doslova ohromit s růstem zisku o vysoké desítky procent díky pokračujícímu trendu digitalizace, růstu významu cloudu a práce z domova.

Doprovodné otevírání ekonomiky, jež je v USA spolu s tempem vakcinace oproti Evropě výrazně napřed, však podporuje i tradiční cyklické sektory a k růstu tak dochází napříč trhem. Až devět z deseti firem hlásí výsledky nad odhady, což je historicky nejvyšší úroveň. Přes tato velmi povzbudivá čísla ale index S&P 500 za poslední dva týdny víceméně stagnuje. Mimo růst poptávky firmy totiž často zmiňují i doprovodný silný růst nákladů kvůli rostoucím cenám komodit, cenám dopravy či kvůli problémům s najímáním nových pracovníků, což se odráží v nutnosti zvyšovat ceny.

Naplňují se tak očekávání rostoucí inflace, což je indikátor pro pokračující růst dluhopisových výnosů, a tedy faktor potenciálně brzdící růst akciových trhů, jež se nacházejí blízko historických rekordů. U dluhopisových výnosů to naproti tomu platí spíše opačně. Směrem k nadcházejícím měsícům se dá poukázat i na historickými daty podložený sezonní efekt s nižší výkonností trhu od května do září. Přidejme k tomu plány na zvyšování firemních a kapitálových daní a obrázek ukazuje, že trh v USA již z velké míry reflektuje pozitivní scénář vývoje, zatímco rizika plně oceněna nejsou.

Další cesta akcií směrem vzhůru po dosavadním dvanáctiprocentním růstu tak bude ve zbytku roku pravděpodobně znatelně obtížnější, i když plné otevření ekonomiky na řadu teprve přijde.