Sázky na převzetí ČEZ pokračují, drobní akcionáři musejí zůstat ostražití

Jaderná elektrárna Dukovany.

Jaderná elektrárna Dukovany. Zdroj: Blesk:Jiří Nováček

Akcie ČEZ od začátku letošního roku zvýšily svoji cenu asi o polovinu. Hodnota firmy náležející minoritním akcionářům se tak zvýšila o 60 miliard korun na necelých 190 miliard. Solidní wow! růst. Z delšího pohledu to už sice není taková sláva, ale stále je cena firmy jen lehce pod úrovní maxim z loňského června.

Ceny elektřiny s dodávkou příští rok se přitom za stejné období propadly asi o 20 procent, cena povolenek CO2 vzrostla, vláda zavedla drakonické zdanění na celé stávající volební období a ČEZ musel pozastavit zajišťování produkce na další roky kvůli problémům s volnou hotovostí.

Jeho realizované ceny tedy nebudou tolik těžit z velmi vysokých nedávných cen na burze a asi se nepřehoupnou přes 130 eur za megawatthodinu. Jen pro připomenutí, vládní strop cen pro domácnosti odpovídá velkoobchodním cenám okolo 180 eur. Ty se nyní pohybují pod 150 eur.

Jak tedy aktuální ocenění firmy vnímat? Optikou tržních násobků jsou akcie firmy oceněny lehce nad podobnými evropskými výrobci na provozní úrovni a na úrovni čistého zisku je ČEZ oceněn zjevně výše. Trh je zřejmě ochoten přehlédnout vysoké zdanění na nejbližší roky díky očekávané „restrukturalizaci“ firmy plánované vládou. Způsob jejího provedení tedy do dalších měsíců bude alfou a omegou. Vysoké objemy obchodů na burze z posledních týdnů nahrávají úvahám, že si je část trhu skoro jistá přímou nabídkou převzetí ze strany vlády, samozřejmě s prémií za ovládnutí.

Vše k dělení ČEZ

Tato úvaha je podpořena problematicky prosaditelným jiným způsobem ovládnutí výrobní části firmy, o kterou jde. Otázkou ale je, zda je ovládnutí ČEZ státem vhodné a zda by výhody převážily negativní dopady: zakonzervování zastaralé struktury výroby v ČR, narušení trhu, ztráta dohledu veřejnosti nad investicemi ČEZ, destrukce českého akciového trhu a jednorázový výdaj státu okolo 200 miliard korun.

Předpokládám, že se vláda nad tímto výčtem ještě zamyslí, než podlehne vábení jednoduchých řešení. Pro malé akcionáře bych pak doporučil osvědčenou radu vyhledávat si informace z více zdrojů, pokud možno nestranných.

Šéf ČEZ Daniel Beneš o restrukturalizaci podniku:

Video placeholde
Hráči: Gnerální ředitel ČEZu Beneš o restrukturalizaci podniku • hrc, Fameplay Live/Blesk