Zápisník Terezy Zavadilové: Akce nespokojených Čechů

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.

Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO. Zdroj: E15 Nguyen Thuong Ly

Andrej Babiš po povolební schůze ANO se zástupci ČSSD
Vstup do Sněmovny nakonec slaví i hnutí Starostové a nezávislí, kteří se stanou nejmenší parlamentní stranou
Vstup do Sněmovny nakonec slaví i hnutí Starostové a nezávislí, kteří se stanou nejmenší parlamentní stranou
Takhle ve volebním štábu ODS oslavili druhé místo ve volbách do Poslanecké sněmovny
Takhle ve volebním štábu ODS oslavili druhé místo ve volbách do Poslanecké sněmovny
7
Fotogalerie

Nejčastější interpretace voleb je, že letos vyhrály antisystémové strany a liberální demokraté byli poraženi. Což si lze vyložit i tak, že byl silně narušen sociální smír. Mnoho občanů je ve svých životech frustrováno a politici to nedokázali vyčíst a pracovat s tím. 

Objektivně vzato se přitom zemi daří velice dobře: ekonomika roste, nezaměstnanost je nízká a bezpečnost naopak vysoká. Jenže: čeští politici jsou tradičně velmi dobří v sýčkování. Během finanční krize byl jistý folklor strašit Čechy tím, že dopadneme jako v Řecku. To, že realita byla úplně opačná, že tuzemský bankovní systém byl nejstabilnější v Evropě a zadlužení státu nízké, pochopitelně nikdo neříkal.

Podobné je to s uprchlickou krizí. Její reálné dopady znají čeští občané tak maximálně z internetu. Přesto se nešťastníci prchající před válkou a chudobou dokázali stát politickým tématem číslo jedna po několik let. Češi jsou opět v závětří, ale vystrašeni k smrti. Politici, i ti z tradičních stran, si rádi hrají s negativními událostmi kvůli politickým bodům. Hráli si ale s ohněm.

Politice dneška vládne víc marketing než ideje. Nikdo ale nedokáže lidem říci pozitivní story. Že se tady nemají špatně. Máme malé výplaty, ale zadarmo zdravotnictví a školství a je tu levno a bezpečno. Češi se necítí spokojení. Proto není divu, že volby vyhrála Akce nespokojených občanů.