Online: Zeman by rád viděl ČSSD ve vládě. Ta ale ANO sdělila, že je připravena jít do opozice

Radek Vondráček

Radek Vondráček Zdroj: profimedia

Jaroslav Faltýnek ve volebním štábu hnutí ANO.
Volební štáb hnutí ANO
Volební štáb hnutí ANO
Andrej Babiš se svými spolustraníky na tiskové konferenci k vítězství ve volbách.
Andrej Babiš ve volebním štábu hnutí ANO.
18
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman potvrdil, že sestavením vlády pověří Andreje Babiše. Jeho trestní stíhání považuje za policejní provokaci. Šéf hnutí ANO se mezitim začal scházet s představiteli jednotlivých stran. Jednání se ale zatím týkají v první řadě procesních záležitostí kolem ustavení nové dolní komory. Jejím předsedou má být podle ANO Radek Vondráček. ČSSD současně zopakovala, že je připravena jít do opozice.

Online přenos

Online přenos

22. října 2017 · 22:41

Nedělní online přenos končí

Zprávou o jednání ANO a ČSSD dnešní online přenos končí, děkujeme za pozornost.

22. října 2017 · 22:40

Faltýnek: ČSSD nemá s Vondráčkem problém

"Reakce z jejich strany (ČSSD) aspoň mně připadala jako mírně pozitivní, s tímto jménem nemají problém," uvedl místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.. Sociální demokraté nominaci podle svých zástupců "vzali na vědomí" a projednají ji v balíku změn, které ANO chce ve fungování dolní komory. Vyžádali si je písemně.

"Poslanecká sněmovna by měla zůstat možností, kde člověk vystoupí a řekne svůj názor. Nebudeme pro omezení možnosti debaty," řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. Podle místopředsedy ČSSD a volebního lídra Lubomíra Zaorálka jsou návrhy, které zazněly, docela střízlivé. "Není to něco, co by představovalo revoluční změnu pro fungování Sněmovny nebo nějaké omezení fungování poslanců," soudí.

Faltýnek zdůraznil, že změny v jednacím řádu nebo ve zvyklostech jednání by měly přispět k tomu, aby Sněmovna i vzhledem k devíti zastoupeným stranám fungovala a byla produktivní.

Hnutí ANO by podle něho nejraději zachovalo nynější počet čtyř místopředsedů Sněmovny, nejvýše jich připouští pět. Podobně hovořili i sociální demokraté, podle Chovance jde o dostatečný počet.

22. října 2017 · 22:35
22. října 2017 · 22:18

Hnutí ANO navrhne na předsedu Sněmovny Vondráčka

Vítěz voleb, hnutí ANO nominuje do funkce předsedy nové Sněmovny dosavadního místopředsedu dolní komory Radka Vondráčka. Novinářům to po dnešním jednání záastupců ANO a ČSSD o uspořádání povolební Sněmovny řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Hnutí ANO by podle něho nejraději zachovalo nynější počet čtyř místopředsedů Sněmovny, nejvýše jich připouští pět. Podobně hovořili po schůzce i sociální demokraté, podle úřadujícího předsedy Milana Chovance jde o dostatečný počet.

Sociální demokraté oznámili představitelům ANO, že jsou vzhledem k hubenému volebnímu výsledku připraveni jít do opozice.

22. října 2017 · 22:10

Překvapení?

22. října 2017 · 21:51

Čas na naplnění vizí


Před volbami strany představily řadu dalekosáhlých vizí. Bude zajímavé sledovat jejich naplňování v praxi.

22. října 2017 · 21:24

Má se marketingový expert Pirátů nač těšit?

22. října 2017 · 21:18

Facebook si žije vlastním volebním životem

22. října 2017 · 21:15

Co se stalo s postpravdou?

V souvislosti s volebními výsledky, kdy uspěla uskupení označovaná za populistická, se poslední dobou často zmiňovala slova jako postpravda či postfakta. Jako by hlavním vysvětlením úspěchu kontroverzních kandidátů bylo překrucování faktů. Již dříve jsme ale v analýze uvedli, že taková interpretace nemusí být úplná. 

22. října 2017 · 20:36

Babiš začal jednat s ČSSD o ustavení povolební Sněmovny

Ve Sněmovně začala schůzka předsedy vítězného hnutí ANO Andreje Babiše s představiteli ČSSD o ustavení nové dolní komory. Za sociální demokracii na ni přišel úřadující předseda Milan Chovanec a volební lídr, místopředseda Lubomír Zaorálek.

"Jdeme jednat o Parlamentu České republiky, proto je to na této půdě. Proto to není v Průhonicích ani nikde jinde," řekl novinářům při příchodu Chovanec. V Průhonicích má Babiš kancelář, ráno se tam sešel na stejné téma se zástupci KSČM. Má už za sebou také setkání s hnutím Starostové a nezávislí ve Sněmovně.

22. října 2017 · 20:35

Mimořádný sjezd ČSSD by měl být v dubnu, navrhlo grémium ČSSD

Mimořádný sjezd ČSSD by se měl konat v Hradci Králové 7. dubna, řekl po dnešním večerním jednání užšího vedení strany novinářům úřadující šéf sociální demokracie Milan Chovanec. V tento den ČSSD slaví 140. výročí založení. Šéfové ČSSD se ze sídla strany odebrali do Sněmovny na jednání s představiteli hnutí ANO. Podle Chovance grémium řešilo technické věci, ale také taktiku pro jednání. Ministrovi vnitra není cizí názor, že by strana měla být v opozici. Podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka volby ukázaly, jaká má vládní soužití s ANO rizika.

"Sjezd navrhujeme 7. dubna, je to v den 140. výročí sociální demokracie," uvedl Chovanec. Podle Zaorálka je to v současné chvíli po volebním neúspěchu trochu masochistické. "Ale takto se to sešlo," žertoval. Dnešní večerní debata s ANO se bude týkat pouze Sněmovny, půjde o první kontakt, na kterém si strany navzájem řeknou, co by si představovaly.

Chovanec před jednáním řekl, že se spolustraníky bude řešit technické věci, ale i přípravu na debatu s představiteli ANO. "Dostali jsme mandát, s kterým tam jdeme. Pokud se nic nezmění, tak platí. Po tom prvním nárazu s volební realitou se chceme bavit o taktice nebo řešit finanční dopad (voleb) na sociální demokracii a otázky spojené s jejím chodem," řekl Chovanec.

Není mu cizí názor, že ČSSD by mohla skončit v opozici. "Může to tak dopadnout, za každou cenu se nebudeme prodírat do nějakého vládního řešení, které nebude důstojné. Je třeba vyjednávat o racionální správě ČR. Platí, že nemůžeme jít (do koalice) s (předsedou ANO) Andrejem Babišem, který je obviněn, jsme pozvaní na debatu o sestavení Sněmovny, o tom se ta debata povede," konstatoval k dnešní schůzce. Po zvolení do Sněmovny bude mít Babiš, který byl kvůli dotační kauze Čapí hnízdo před volbami obviněn, znovu imunitu a dolní komora bude zřejmě o jeho vydání k trestnímu stíhání opět hlasovat.

22. října 2017 · 20:16

Mezi Čechy mírně převažuje nespokojenost s výsledkem voleb

Mezi Čechy mírně převažuje nespokojenost s výsledky voleb, ukázal průzkum společnosti Median. Podle průzkumu většina lidí nemá obavy o budoucnost demokracie v zemi, dotázaným by ale vadilo, kdyby vládu měl vést trestně stíhaný člověk. Trestnímu stíhání čelil předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš a první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Oba byli obviněni z podvodu kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo. Po volbách však získají opět imunitu a Sněmovna bude zřejmě znovu rozhodovat o jejich vydání k trestnímu stíhání.

Podle průzkumu je s výsledkem voleb spokojeno 44 procent dotázaných, nespokojeno je 46 procent. Spokojení lidé převažují mezi voliči ANO, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a Piráti. Nejméně spokojeni jsou s výsledkem voliči TOP 09, která jen těsně překonala pětiprocentní práh pro vstup do Sněmovny. Nespokojení lidé převažují i mezi nevoliči.

22. října 2017 · 19:50

Volby v memech

22. října 2017 · 19:16

Babiš bude s ČSSD jednat o Sněmovně, do vlády chce experty

Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš bude jednat dnes večer se zástupci ČSSD stejně jako s představiteli dalších úspěšných stran o složení vedení nové Sněmovny. Až později se bude debatovat o vládě. Babiš novinářům řekl, že do ní bude chtít nominovat i odborníky.

"Budeme jednat o postech, to se ale ještě nestalo. Máme plno kandidátů, nikde není napsáno, že budou ministry, budeme hledat experty," uvedl na dotaz, zda bude chtít obsadit ministerstvo vnitra. Ocenil pozvání k prezidentu Miloši Zemanovi do Lán. Schůzka se uskuteční v pondělí odpoledne. Zeman dnes zopakoval, že Babiše jako předsedu vítězné strany jmenuje premiérem.

Zatím, den po volbách, se ale jedná o složení vedení dolní komory. K tomu se už Babiš sešel se zástupci KSČM v Průhonicích u Prahy a hnutí STAN ve Sněmovně. "Očekáváme úplně stejný průběh, jak vidí složení ve Sněmovně, vyslechneme jejich názor," řekl šéf ANO k nadcházejícímu jednání se sociálními demokraty.

Na krátkou textovou zprávu, ve které Babiš hned po vyhlášení výsledků šéfy ostatních sněmovních stran oslovil, mu zatím neodpověděl pouze předseda Pirátů Ivan Bartoš. Dnes Bartoš uvedl, že v Babišově kanceláři v Průhonicích u Prahy jednat nebude. "Piráti dostali stejnou sms, nikdo nikoho nezval do Průhonic, poslal jsem všem stejnou sms. Když někomu někdo popřeje, tak by aspoň mohl poděkovat, to se učí už v mateřské školce," glosoval to Babiš. Zdvořile mu odpověděl prý i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

22. října 2017 · 18:42

Italská média: Babiš rozšířil řady populistů ve Visegrádu

Italská média dnes přirovnávají šéfa hnutí ANO Andreje Babiše k Donaldu Trumpovi, anebo k Silviu Berlusconimu. Všímají si střetu zájmů a kauz, jež se s vítězem českých voleb pojí. Poukazují na politické naladění všech čtyř zemí Visegrádské skupiny a proměnu politického klimatu ve východní Evropě. Jednohlasně a kriticky upozorňují, že Babiš udělal z migrace klíčové téma v zemi, kam žádný příval migrantů nemíří.

Liberální deník Corriere della Sera napsal, že Babiš sice nemá fotbalový klub, jako měl dříve Berlusconi AC Milán, ale jinak se bývalému čtyřnásobnému italskému premiérovi podobá ve všem. Až na jedinou věc: z komunistické minulosti Berlusconiho opravdu nikdo neobviňuje.

List dále zdůrazňuje, že Babišovi se povedlo udělat z migrační krize klíčové téma v zemi, kde žádní migranti nejsou a kde je nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Připomíná kauzu Čapí hnízdo i nedávné rozhodnutí slovenského ústavního soudu, který zrušil rozhodnutí soudů nižší instance, že Andrej Babiš je v archivních dokumentech někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně.

Nakonec uvádí, že s Babišem se rozšiřuje populistická fronta ve východní Evropě. Také liberální deník La Stampa nazývá Babiše "českým Trumpem" a píše, že vítězství jeho strany nikoho nepřekvapilo. Co ovšem podle milánského listu překvapilo všechny, je výsledek "xenofobní a protievropské" SPD Tomia Okamury. Česká republika se rozhodla vložit svůj osud do rukou miliardáře obviněného z dotačního podvodu, který slíbil řídit stát jako firmu, boj proti muslimské migraci a omezení vazeb na EU, napsala La Stampa. U Okamury připomíná, že lidi vyzval, aby nejedli kebab a vodili k mešitám prasata.

22. října 2017 · 18:08

Piráti se chystají do sněmovny, předsedou jejich poslaneckého klubu je Jakub Michálek

22. října 2017 · 18:06

Předseda středočeské KDU-ČSL nabídne funkci k dispozici

Šéf středočeské KDU-ČSL Karel Koubský nabídne svou funkci k dispozici. Chce tak vyvodit odpovědnost za výsledek sněmovních voleb. Strana v regionu přišla o jediného poslance, lídr kandidátky Ivan Gabal neobhájil mandát. 
Lidovci ve středních Čechách skončili devátí se ziskem 3,01 procenta.

Koubský uvedl, že zřejmě ve čtvrtek se sejde krajský výbor, který by se měl záležitostí zabývat. V pátek je pak naplánováno jednání celostátního výboru a konference. "Samozřejmě nabídnu funkci k rezignaci. Uvidíme, jaká bude vůle krajského výboru," řekl Koubský.

Podobné jednání čeká i středočeskou TOP 09, její krajský výbor bude hodnotit výsledek voleb v úterý. Předseda Jan Jakob zatím neřekl, zda a jak by mělo vedení vyvodit odpovědnost za volby. "Poradím se s kolegy a pak budu dělat závěry, zatím jsme to nestihli ani vstřebat," uvedl. TOP 09 obhajovala čtyři křesla a získala dvě. Usednou do nich dva dosavadní poslanci - celostátní předseda Miroslav Kalousek a místopředsedkyně strany Helena Langšádlová, která kandidovala z pátého místa a byla zvolena díky preferenčním hlasům.

22. října 2017 · 17:49

Výpadky volebních webů ČSÚ způsobil hackerský útok

Výpadky volebních webů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v sobotu po ukončení sněmovních voleb způsobil masivní hackerský útok. Úřad to dnes oznámil v tiskové zprávě. Podle úřadu útok neovlivnil předávání a zpracování výsledků voleb. Poznatky předá ČSÚ policii a Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Web volby.cz i náhradní web volbyhned.cz, na kterých statistici zveřejňovali výsledky, během sčítání hlasů opakovaně vypadávaly. Externí dodavatel podle ČSÚ původně oznámil, že výpadek způsobily technické problémy. Podrobná analýza pak odhalila takzvaný DDoS útok, kdy se hackeři snaží za použití více počítačů cíleně zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou.

22. října 2017 · 17:28

Zpověď Feriho

22. října 2017 · 17:14

Maďarský ministr zahraničí pogratuloval Babišovi k vítězství

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó telefonicky pogratuloval Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO k vítězství v parlamentních volbách a popřál mu úspěch při sestavování vlády. Dnes to podle agentury MTI oznámilo maďarské ministerstvo zahraničí.

Szijjártó s Babišem se podle prohlášení maďarské diplomacie shodli na tom, že v klíčových otázkách týkajících se budoucnosti Evropské unie sdílejí stejné názory, což je předzvěstí dobrých spojeneckých vztahů.

V maďarském prohlášení se dále uvádí, že Budapešť, jejíž zahraniční politikou je i spolupráce v rámci Visegrádské skupiny, kterou tvoří vedle Maďarska a Česka ještě Polsko se Slovenskem, má jasný zájem na tom, aby v České republice co nejdříve vznikla stabilní vláda.

22. října 2017 · 17:02
22. října 2017 · 17:00

Politico: V Evropě získávají vliv protiimigrantské síly

V Evropě získávají stále větší vliv politická uskupení, která odmítají přistěhovalectví. V hodnocení posledního vývoje, který završily české parlamentní volby, to dnes napsal portál Politico. Ten Andreje Babiše, šéfa vítězného hnutí ANO, označil jako budoucího premiéra, který o Evropské unii hovoří s pohrdáním a který tvrdí, že Česká republika by neměla přijímat ani jednoho uprchlíka.

"Štěpení Evropy, tradičního amerického spojence a největšího obchodního partnera Spojených států by mohlo zkomplikovat americkou zahraniční politiku, poškodit americké korporace a dokonce zkomplikovat národní bezpečnost," napsal Politico s tím, že evropský blok usilovně hledá shodu v řadě problémů od uprchlíků, přes volný obchod až po vnitřní hranice.

Česko je podle Politico čerstvým příkladem země, kde krajně pravicové síly získávají na popularitě. Portál připomíná, že stejný úspěch zaznamenaly tyto strany také v nedávných volbách v Německu a Rakousku. "Národovecké strany nyní mají oporu všude od Itálie po Finsko, což vyvolává obavu, že se kontinent vydá zpět k politice, která v první polovině minulého století vedla ke katastrofě," napsal server.

Ten se také domnívá, že evropská nacionalistická hnutí mají jistou podobnost s tím, co se stalo loni v USA, když byl zvolen Donald Trump prezidentem. Podobně jako on i budoucí český premiér Babiš prý hovoří stejně bez obalu.

"Zatímco voliči v USA se obávají, že je přistěhovalci či dělníci v cizině připraví o práci, ti evropští jsou naštvaní na neschopnost EU zastavit finanční krize v eurozóně a na neúčinné reakce na problém stovek tisíc uprchlíků prchajících z válečných zón," uvedl Politico s tím, že Evropané, kde nezaměstnanost cizinců dosahuje zhruba 15 procent, se také obávají toho, že přistěhovalci budou vysávat zdroje určené na fungování často velmi štědrého sociálního systému.

22. října 2017 · 16:48

Zeman s manželkou ve svém okrsku jako jediní hlasovali pro SPO

Prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana byli ve svém volebním okrsku jediní, kdo hlasovali pro Stranu práv občanů (SPO), jejímž čestným předsedou prezident je. Dnes na to upozornil server Blesk.cz. Zeman v rozhovoru se serverem řekl, že svým hlasem pro SPO chtěl udělat radost volebnímu lídrovi strany Františku Ringo Čechovi.

22. října 2017 · 16:40

Zeman: Od kdy je přímá demokracie extremismus?

Prezident uvedl, že by neměl problém jmenovat vládu, jejíž součástí by bylo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury. Odmítl přitom označování SPD za extremistické uskupení. "Charakteristickým programovým rysem této strany je přímá demokracie, a od kdy je přímá demokracie extremismus?" zeptal se Zeman. K radikálnímu postoji SPD vůči islámu se nevyjádřil, řekl pouze, že odmítá islamistické radikály a teroristy.

22. října 2017 · 16:25

Jak to vypadalo u Okamury

Podívejte se na fotoreportáž, jak probíhal volební den ve štábu SPD >>>

22. října 2017 · 16:16

V Praze mandát obhájilo devět současných poslanců

V hlavním městě mandát obhájilo devět současných poslanců, naopak osm poslanců v klání o přízeň voličů neuspělo. Voliči i letos využívali možnosti kroužkovat kandidáty. Největším 'skokanem' se stal jednadvacetiletý Dominik Feri z TOP 09, který se díky 15 003 preferenčním hlasům dostal ze 36. místa na druhé. Na kandidátní listině ODS poskočil do Sněmovny Pavel Žáček ze 17. místa a ze šestého místa nejdéle sloužící poslanec Marek Benda. Vyplývá to z výsledků voleb..

Nejvíce preferenčních hlasů v Praze získal Václav Klaus mladší, kterého kroužkovalo 22 635 lidí. Ve Sněmovně pak chtělo 19 370 voličů TOP 09 vidět znovu Karla Schwarzenberga, který bude v 79 letech nejstarším členem dolní komory. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) získal 18 449 hlasů a ministra spravedlnosti Robert Pelikána z ANO podpořilo 14 699 lidí.

22. října 2017 · 16:08

Typ vykonávané práce jako dělicí linie voličstva


22. října 2017 · 15:52

Zeman: Babiš není populista a Piráti by se měli zapojit do vlády

Prezident také uvedl, že by považoval za logické, aby se do vlády zapojili Piráti. Podle něj by to byl přínos, protože tato strana má odbornost v oblasti digitalizace. Piráti sice před volbami uváděli, že chtějí zůstat v opozici, podle Zemana ale z opozice nelze prosadit téměř nic.

Prezident také řekl, že by osobní antipatie vůči Babišovi neměly stát v cestě snaze o zdokonalení Česka. Zeman v rozhovoru odmítl označování Babiše za populistu. Podle něj je předseda ANO politický pragmatik a Zeman s ním v mnoha oblastech souhlasí.

22. října 2017 · 15:45

Zeman by rád viděl ČSSD ve vládě

"Jednou z Jaroslavem Faltýnkem preferovaných variant je obnovení stávající vládní koalice. Nemůžeme vyloučit ani variantu s Občanskou demokratickou stranu. Já upřímně, i při té tragédii sedmi procent, bych velmi rád viděl sociální demokracii ve vládě. To ale závisí především na vítězi voleb a v druhé řadě na ČSSD samotné, zda bude hrát uraženou, nebo jednat pragmaticky," uvedl rozhovor v rozhovoru pro Blesk.cz.

22. října 2017 · 15:42

Babiš marně přemlouval STAN ke spolupráci

Šéf vítěze voleb hnutí ANO Andrej Babiš přemlouval hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ke koaliční spolupráci, ale marně, řekl novinářům po dnešní zhruba hodinové schůzce s Babišem předseda Starostů Petr Gazdík. Představitelé STAN řadí ANO vedle komunistů a hnutí Svoboda a přímá demokracie mezi subjekty, s kterými kvůli demokratickému deficitu nemohou spolupracovat. Starostové ve Sněmovně jako nejmenší subjekt nebudou usilovat o to, aby měli jejího místopředsedu, řekl Gazdík.

Babiš zahájil rozhovory s dalšími stranami po sobotním vyhlášení výsledků voleb dnes ráno s komunisty. Se všemi subjekty chce probírat především uspořádání Sněmovny. Před schůzkou s Gazdíkem řekl, že jeho hnutí má zájem o post předsedy Sněmovny, ale protože nemá dost hlasů, u ostatních stran nyní zjišťuje jejich představy.

Šéf ANO podle Gazdíka také přemlouval Starosty ke koaliční spolupráci, nicméně neúspěšně. "My jsme sdělili, že nejsme připraveni jít s ANO do koalice, oni to vzali na vědomí," uvedl Gazdík. Ideologie STAN a ANO jdou podle něj proti sobě, například ANO usiluje o větší centralizaci a řízení z centra, Starostové naopak chtějí rozhodovat co nejblíže občanovi. Jednání podle něj bylo věcné a konstruktivní.

Během hodinové debaty ve Sněmovně podle Gazdíka také došlo na téma jednacího řádu dolní komory. Šéfové STAN a ANO se shodli na tom, že komora nemůže při zastoupení devíti stran fungovat stejným způsobem, jako tomu bylo v době, kdy v ní bylo stran třeba o polovinu méně. "Měli bychom najít model, který nebude blokovat jednání Sněmovny víc, než bude zdrávo," řekl.

22. října 2017 · 15:30

Zeman pověří Babiše sestavením vlády

Prezident Miloš Zeman pověří sestavením vlády předsedu vítězného hnutí ANO Andreje Babiše. Změnil by názor jen, kdyby Babiš o premiérský úřad zájem neměl. V povolebních vyjednáváních chce Zeman pomoci vzniku stabilní vlády. S Babišem se k první povolební schůzce sejde v pondělí v Lánech, řekl v rozhovoru na serveru Blesk.cz. Rozhovor s prezidentem sledujte v přímém přenosu zde >>>

Zemanův názor na pověření Babiše sestavením vlády nemůže změnit ani trestní stíhání předsedy ANO kvůli podezření z podvodu v případě dotace pro farmu Čapí hnízdo. Zeman řekl, že celou záležitost považuje za policejní provokaci.

22. října 2017 · 15:24

Zeman: Hlasoval bych proti vydání Babiše k trestnímu stíhání

"Kdybych byl poslancem ANO, byl bych teď při opakovaném hlasování proti vydání Babiše ke stíhání," uvedl prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz. Rozhovor s prezidentem sledujte v přímém přenosu zde >>>

22. října 2017 · 15:19

Cerhenická ČSSD po volbách oprášila požadavek na Paroubkův návrat

Sociální demokraté v Cerhenicích na Kolínsku v souvislosti s volební prohrou ČSSD oprášili požadavek na vstup bývalého předsedy ČSSD a někdejšího premiéra Jiřího Paroubka do strany. Vyzývají pražský výbor sociální demokracie, aby Paroubkovo přijetí do místní organizace v Cerhenicích neblokoval, řekl předseda ČSSD na Kolínsku a cerhenický starosta Marek Semerád. Pražští sociální demokraté ČTK sdělili, že se otázkou znovupřijetí Paroubka do strany v tuto chvíli nebudou zabývat.

O přijetí Paroubka se Cerheničtí pokoušeli už v létě, narazili ale na odmítavý postoj pražských kolegů. Opětovný vstup do strany musí podle stanov schválit Paroubkova původní domovská organizace a také příslušný okresní a krajský výkonný výbor. Pražský výbor sociální demokracie ale Paroubkův návrat zamítl. Podle Semeráda by pražští sociální demokraté měli po prohraných volbách učinit sebereflexi a své stanovisko přehodnotit.

Výsledkem sněmovních voleb se v sobotu zabýval okresní výkonný výbor sociální demokracie v Kolíně. Jeho členové přijali usnesení týkající se Paroubka, které pošlou pražským kolegům. "Žádáme je, aby přehodnotili své stanovisko a umožnili Jiřímu Paroubkovi, aby mohl vstoupit k nám do místní organizace," uvedl Semerád.

22. října 2017 · 15:03

Jak lze také číst úspěch ANO

22. října 2017 · 14:59

Babiš: ANO chce šéfa Sněmovny, zjišťuje názory ostatních stran

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš začal v Poslanecké sněmovně jednat s šéfem Starostů a nezávislých (STAN) Petrem Gazdíkem o povolebním uspořádání komory. Novinářům před schůzkou řekl, že by si přál, aby předsedu Sněmovny nominovalo hnutí ANO. Dodal, že jeho hnutí nemá dostatek hlasů, aby o tom rozhodlo samo, takže u ostatních stran nyní zjišťuje jejich představy.

22. října 2017 · 14:28

Získá ANO vnitro?

Z hnutí ANO zaznělo, o vedení jakých ministerstev má zájem. "Není to tak, že bychom tam dnes měli úplně jasno, jaké resorty jednoznačně chceme, i když nějaké věci padly," uvedl v rozhovoru pro E15.cz Richard Brabec. "Tak třeba ministerstvo práce a sociálních věcí nebo ministerstvo zdravotnictví. To bychom rádi, protože si myslíme, že je tam obrovský potenciál řídit to lépe. Dále ministerstvo financí," dodal Brabec.

Richard Brabec ve volebním štábu hnutí ANO.
Richard Brabec ve volebním štábu hnutí ANO.
22. října 2017 · 14:23

Okamura chce pro SPD zastoupení v čele Sněmovny

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura už jednal s další stranou, novinářům dnes ale odmítl prozradit s jakou. Schůzku s představiteli vítězného hnutí ANO má naplánovanou na pondělní večer. SPD jako čtvrtá nejsilnější strana voleb si přeje mít zastoupení v čele Sněmovny, vyšší počet místopředsedů by však považovala za nesmysl.

Okamura uvedl, že již absolvoval osobní jednání bez pozornosti novinářů. Nechal si však pro sebe to, s kým hovořil. "Můžu nicméně prozradit, že zítra večer máme jednání s hnutím ANO," uvedl. Kromě programových priorit chce hovořit o tom, jak se vítěz voleb staví k rozdělení funkcí v Poslanecké sněmovně.

Nesouhlasí s tím, aby každá strana ve Sněmovně měla svého místopředsedu. "Odmítáme, abychom tady dělali lukrativní politické trafiky, devět místopředsedů Sněmovny, to by nás ani nenapadlo, to by byl výsměch," uvedl. Aktuální počet místopředsedů je podle něj adekvátní tomu, aby se dokázali vystřídat v řízení schůze. "My bychom rádi zastoupení ve vedení Sněmovny měli, jsme čtvrtou nejsilnější stranou," konstatoval.

22. října 2017 · 13:56

Nastává v Česku maďarský či polský scénář?

Triumf ANO nelze připodobnit k situaci v Polsku a Maďarsku, nesouhlasí politologové. Podle nich jsou Fidesz i PiS ideologické strany, zatímco ANO je spíš apolitické. Více čtěte zde >>>

22. října 2017 · 13:46

Onderka: Současné vedení ČSSD by mělo dát k dispozici své pozice

Současné vedení ČSSD by mělo dát k dispozici své funkce a sjezd by měl rozhodnout, zda je potvrdí, nebo si zvolí jiné vedení., řekl bývalý primátor Brna a nově zvolený poslanec Roman Onderka (ČSSD), který na jižní Moravě získal mandát společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Podle Onderky musí přijít sebereflexe. Připomněl také, že na kandidátkách strany chyběly výrazné osobnosti jako například bývalí hejtmani Jiří Zimola nebo Michal Hašek i poslanec Jeroným Tejc, což podle něj straně ubralo hlasy.

ČSSD získala 7,27 procenta hlasů, což je nejslabší podpora za existenci samostatné ČR. Strana plánuje sjezd na duben. "Musí přijít sebereflexe, protože se pak může stát, že v příštích volbách se ani nemusíme dostat do Sněmovny," řekl Onderka. Podle něj je potřeba, aby ve vedení strany byli lidé srozumitelní pro voliče. "Protože když někomu nerozumíte, tak ho nevolíte," zdůraznil Onderka. Zda se bude ucházet o funkci ve vedení strany, to zatím neřekl. Uvedl však, že nic nevylučuje, ani neslibuje.

Podle Onderky udělala sociální demokracie chybu už na březnovém sjezdu, kde nabízel změnu Jeroným Tejc, ale delegáti ho nevyslyšeli. "Stálo nás to mnoho voličů. V ČSSD bylo vždy mnoho názorových proudů a každý na sebe vázal své voliče. Pokud odstřihnete lidi jako Jiří Zimola nebo Jeroným Tejc, sociální demokracie přichází o podporu. My jsme se ale víc zabývali sami sebou a ne tím, jak jsme srozumitelní navenek," řekl Onderka.

22. října 2017 · 13:36

Vstoupí do hry Švejnar?

Šéf ANO Andrej Babiš se sešel také s ekonomem Švejnarem, schůzka neměla podle Babiše s volbami nic společného. Mluvili o školství a o vědě a výzkumu. "Potřebujeme nějakou reformu," podotkl Babiš.

22. října 2017 · 13:30

Pospíšil podal přihlášku do TOP 09, věří v její budoucnost

Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal přihlášku do TOP 09. Pospíšil ČTK řekl, že o jeho možné kandidatuře do vedení strany je nyní předčasné mluvit, když ještě není ani členem. Zdůraznil však, že s TOP 09 intenzivně spolupracuje již více než tři roky jako její europoslanec. Šéf strany Miroslav Kalousek po těsném vstupu TOP 09 do Sněmovny zatím neřekl, zda by chtěl stranu dál vést. Oznámí to na úterním zasedání vedení. Sněm má TOP 09 naplánovaný na poslední listopadový víkend.

Pospíšil ČTK řekl, že k podání přihlášky se rozhodl ve chvíli, kdy TOP 09 měla v průběžných výsledcích mezi třemi a pěti procenty hlasů. Potřebnou pětiprocentní hranici strana překročila až v závěru sčítání díky lepšímu výsledku ve větších okrscích, především v Praze. "Bylo to symbolické gesto, když někteří už si mnuli ruce a TOP 09 pohřbívali. Já věřím v její budoucnost," řekl ČTK Pospíšil.

Své možné větší zapojení do české politiky zatím nechtěl příliš komentovat. "Jasně jsem řekl, že vstupuji do TOP 09, poslal jsem přihlášku na Prahu 6, teď záleží na členech v Praze 6, zda mě přijmou, z mé strany je podaná," uvedl. Spolupráce s TOP 09 byla podle něj intenzivní i v předchozích letech.

22. října 2017 · 13:01

Kalousek kritizuje místo schůzek s Babišem

Místo, kam si Andrej Babiš politiky zve, se nelíbí šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Jednání by se podle něj měla odehrávat ve Sněmovně. Po úvodním kole seznamovacích schůzek zřejmě strany s dalšími jednáními budou pokračovat po úterý, kdy ustaví většina z nich sněmovní kluby. Už na dnešní odpoledne takové jednání sezval sněmovní nováček - Piráti.

22. října 2017 · 12:59

ODS vládu s Babišem zřejmě nechystá

"Vedení strany během kampaně velmi silně odmítalo tu spolupráci, předpokládám, že ODS odejde do opozice," řekl v rozhovoru pro E15.cz Václav Klaus mladší.


22. října 2017 · 12:52

U emigrantů vyhrála TOP 09


Ve volbách hlasovali také Češi žijící v cizině. Hnutí ANO bylo u voličů zaregistrovaných v zahraničí až čtvrté. Podrobnosti čtěte zde >>>

22. října 2017 · 12:40

Doplatily elity na svou aroganci? Jak se také dají nahlížet volby

22. října 2017 · 12:34

Ne vše se Pirátům podařilo

Neuspěl kandidát, který vzbudil mediální kontroverze.

22. října 2017 · 12:01

Ve vyloučených lokalitách nebyl o volby zájem

Volby v sociálně vyloučených lokalitách v Ústeckém kraji netáhly. Volební účast byla podobně jako při jiných volbách minimální. Na mosteckém sídlišti Chanov přišlo k urnám jen 4,41 procenta voličů, vyplývá to z výsledků voleb. Policie navíc prověřuje údajné kupčení s hlasy na ústeckém sídlišti Mojžíř.

V Chanově, kde žijí téměř výhradně Romové, přišlo jen 34 ze 771 zapsaných voličů. Drtivě tady s 66,66 procenty vyhráli komunisté. Před čtyřmi lety na sídlišti překročila účast 20 procent. Mimořádného úspěchu s víc než 88 procenty tady tehdy dosáhla ČSSD.

Minimální zájem o volby byl také v ústecké části Předlice. V okrsku, pod který spadají všechny problémové ulice zdejší vyloučené lokality, přišlo volit jen 7,91 procenta lidí. Obdobné to bylo také na sídlišti Janov v Litvínově. V okrscích s problémovými lokalitami, přišlo k urnám osm a 10,31 procenta voličů.

22. října 2017 · 11:45

Babiš: ANO a KSČM si vyměnily názory na uspořádání Sněmovny

Lídři hnutí ANO a představitelé komunistů si při ranní schůzce v Průhonicích vyměnili názory na uspořádání Sněmovny, řekl po jednání novinářům předseda ANO Andrej Babiš. Schůzka s KSČM podle něj přišla nejdříve na řadu kvůli tomu, že její šéfové měli jako první čas. Připustil, že na dnešek má domluvená i další jednání, ale neupřesnil, s jakými subjekty. Babiš také řekl, že hovořil s ekonomem Janem Švejnarem.

"Napsal jsem všem a postupně jednáme," řekl novinářům před polednem před průhonickou sokolovnou Babiš. Schůzka s KSČM byla podle něj první proto, že její předseda Vojtěch Filip a šéf dosavadního poslaneckého klubu Pavel Kováčik měli jako první čas. "Vyměnili jsme si názory na uspořádání Sněmovny, a to je vše," podotkl předseda ANO. Stejně předtím hovořil také Filip.

Jednání výsledek nepřineslo, zástupci ANO si vyslechli představy činovníků KSČM a budou jednat s dalšími stranami. "Nečekejte, že z těch schůzek bude něco zásadního. My chceme jednat s každým, kdo s námi bude chtít jednat, uvidíme, jak se to bude postupně vyvíjet," uvedl Babiš.

22. října 2017 · 11:35

Internetovému humoru volby svědčí

22. října 2017 · 11:22

Po KSČM se na schůzku s ANO chystají Starostové

Starostové budou podle informací ČTK v Průhonicích s představiteli ANO jednat od 14:00. Schůzka se má točit pouze kolem uspořádání nové Sněmovny, spolupráci s ANO ve vládě Starostové před volbami i po vyhlášení výsledků vyloučili. Volební lídr Jan Farský to zdůvodňuje demokratickým deficitem vítěze voleb.

22. října 2017 · 11:18

Sněmovní zemětřesení

S Parlamentem se loučí několik zkušených matadorů, nejznámějším z nich je lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Přečtěte si, která ze známých jmen ve sněmovních lavicích už nezasednou.

22. října 2017 · 10:58

Do Průhonic dnes půjde jednat i ČSSD

Na dnešní večer je podle zdrojů ČTK domluvená schůzka zástupců ANO se sociálními demokraty.

 


22. října 2017 · 10:52

ANO mimořádně uspělo v Lovosicích

Vítěz sněmovních voleb, hnutí ANO, ovládlo volby ve všech velkých městech v Ústeckém kraji. V Mostě získalo 39,93 procenta hlasů. Mimořádně úspěšné bylo v Lovosicích, kde je největším zaměstnavatelem společnost Lovochemie z holdingu Agrofert. ANO tam volilo přes 47 procent lidí.

V Lovosicích má ANO tradičně silnou voličskou základnu. Vyhrálo tady poslední komunální i krajské volby. Ve městě spjatém s Lovochemií, kterou před vstupem do politiky vedl ministr životního prostředí a jednička krajské kandidátky ANO Richard Brabec, tentokrát hnutí volilo 47,18 procenta lidí. To je o téměř 10 procent víc než byl krajský výsledek hnutí.

22. října 2017 · 10:42

Jak hodnotit neúspěch Zelených?

22. října 2017 · 10:34

Filip jednal s ANO, o koalici se však nebavili

Předseda KSČM Vojtěch Filip se ráno sešel se zástupci hnutí ANO v Průhonicích. Schůzka se točila především kolem uspořádání nové Sněmovny a priorit stran, řekl Filip. Podle informací ČTK zamíří na stejné místo odpoledne i představitelé Starostů a nezávislých, tématem má být pouze uspořádání nové Sněmovny, koaliční jednání s ANO nejmenší sněmovní strana vylučuje.

Filip při odchodu z jednání České televizi a Nově řekl, že o sestavování koalice jednat odmítl. "Bylo to jen úvodní setkání, předseda Babiš nás informoval, s kým dalším bude jednat," řekl Filip. Nedošlo podle něj ani na konkrétní jednání o tom, kdo by se měl stát šéfem Sněmovny.

22. října 2017 · 10:31

Na výsledky voleb se ale dá hledět i s jistým optimismem

22. října 2017 · 10:23

Nastává nová éra?

Západoevropská média píší dnes o nové éře po českých parlamentních volbách, které změnily dosavadní politické uspořádání.

"Poté, co Češi ve volbách masivně podpořili Andreje Babiše a odmítli tradiční strany, se Česká republika ocitla na počátku populistické nové éry," napsal britský deník The Guardian. Podle listu The Daily Telegraph se výsledky voleb drží "regionálního trendu", ve kterém populistické a krajně pravicové strany posilují svoje postavení na úkor levicových a proevropských hlavních proudů.

"To je zemětřesení. Je to úplná vzpoura proti zavedeným stranám a hlavnímu proudu," citoval deník Financial Times (FT) Milana Niče z thinktanku Německá rada pro zahraniční vztahy. "Od devadesátých let si nemohu vzpomenout na volby, které tak změnily politickou krajinu," dodal.

Podle britského listu The Independent dostaly tradiční politické elity tvrdou ránu: čtyři z pěti nejlépe umístěných stran zpochybňují tradiční politické proudy.

"Ačkoli je miliardářem a je obviněn z podvodů s evropskými dotacemi, Babis dává naději těm, kteří se domnívají, že jsou vyděděnci prosperující české společnosti," soudí francouzský list Le Monde. "Mnozí Češi ho považují za důvěryhodného outsidera, který otřese systémem," doplňuje The Independent.

Švýcarský deník Le Temps soudí, že navzdory dobrému výkonu českého hospodářství jsou ve společnosti ekonomicky znevýhodněné skupiny, ať již jde o velmi zadlužené lidi nebo ty, kdo musí těžce pracovat, aby se udrželi nad vodou, kteří obviňují tradiční politické elity z odpovědnosti za jejich situaci.

Deník Le Parisien si všímá poměrně velkého úspěchu strany protiislámské a protiimigrační strany SPD Tomia Okamury. "Pokud se jí podaří ovlivnit budoucí vládu, Česká republika by mohla ztratit svou neoficiální pozici 'nejlepšího ze špatných chlapců ve východní Evropě' ve visegrádské skupině, která zahrnuje také Polsko, Maďarsko a Slovensko a která má často chladné vztahy s Bruselem", upozornil list.

22. října 2017 · 10:11

Další z volebních poražených

22. října 2017 · 10:09

Německý údiv

To, že vládu nejspíš povede Andrej Babiš, tedy obviněný politik, by se údajně ve Spolkové republice Německo stát nemohlo. Čtěte více o názorech tamních analytiků >>>

 

22. října 2017 · 09:51

Babiš hledá nové evropské partnery

Česká republika musí v Evropské unii hledat partnery i mimo visegrádskou skupinu (V4), řekl v sobotu v rozhovoru s agenturou Reuters Andrej Babiš. Podle šéfa hnutí ANO, které zvítězilo v sobotních parlamentních volbách, musí Česko usilovat o aktivní roli v EU a hledat spojence, s nimiž bude mít společný cíl - například boj proti nelegální migraci a dvojí kvalitě potravin.

"Musíme si připravit témata, navrhnout Evropské radě, co chceme změnit. Dvojí kvalitu potravin, řešení migrace, boj proti migraci a další otázky," uvedl Babiš. "Bezpochyby máme spojence v Rakousku, (nového rakouského premiéra Sebastiana) Kurze, který má na migraci stejný názor jako my," dodal Babiš.

Visegrádská skupina, tedy Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko, si podle něj musí najít nové spojence. "Potřebujeme Rakousko a další země, na Balkáně, nebo Slovinsko, Chorvatsko a možná další," uvedl Babiš.

22. října 2017 · 09:48

Stát letos zaplatí stranám za hlasy voličů téměř půl miliardy

Stát letos zaplatí stranám za hlasy voličů ve sněmovních volbách podle propočtů ČTK více než 482 milionů korun. Rozdělí si je deset uskupení, která získala nad 1,5 procenta hlasů. Částka bude o něco nižší než před čtyřmi lety. Příspěvek na činnost bude tentokrát pobírat jen devět formací, které se dostaly do Sněmovny. Dostanou taky dotace za mandáty. Na jeden je od ledna roční příspěvek 900 tisíc korun, předtím byl o 45 tisíc korun nižší.

Za hlasy letos dostane nejvíce peněz vítězné ANO, přes 150 milionů korun. Po volbách v roce 2013 to bylo 92,7 milionu. ODS si polepší ze 38,4 milionu na 57,3 milionu korun. Piráti vyinkasují 54,6 milionu korun, před čtyřmi lety to bylo 13,2 milionu. Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury vydělá na hlasech 53,9 milionu korun, v roce 2013 nekandidovalo.

22. října 2017 · 09:41

Jedna věc je vyhrát volby, druhá sestavit vládu

Otázka, s kým vlastně Andrej Babiš utvoří vládní koalici, nabývá na naléhavosti. Vzhledem k dosavadním vyjádřením ostatních stran by totiž ANO mohlo mít problém koaličního partnera najít. Situaci přibližuje analýza Jana Havligerové >>>

Andrej Babiš
Andrej Babiš
22. října 2017 · 09:37

Triumfu ANO se věnuje i katarská Al-Džazíra

Vítězství hnutí ANO Andreje Babiše v českých parlamentních volbách se věnuje i katarská televize Al-Džazíra. Na svém serveru píše, že ANO je první stranou, která prolomila téměř čtvrtstoletí dominance dvou mainstreamových stran. Triumf ANO podle ní poukazuje na měnící se politickou krajinu v Evropě, která kvůli uprchlické krizi zažívá vzestup protestních skupin.

Al-Džazíra také podotýká, že sociální demokraté nebyli schopni zúročit rychlý růst ekonomiky, vyrovnaný rozpočet a rekordně nízkou nezaměstnanost. "Místo toho ANO a další protestní skupiny využily nespokojenosti voličů a slíbily vymýcení korupce, boj proti hlubší integraci Evropské unie a odpor vůči (unijním kvótám na uprchlíky)," uvedla Al-Džazíra.


22. října 2017 · 09:30

Jednání za hnutí ANO povedou Babiš, Faltýnek i Brabec

Povolební vyjednávání povedou za ANO předseda hnutí Andrej Babiš, místopředsedové Jaroslav Faltýnek, Petr Vokřál a Richard Brabec a člen předsednictva Radek Vondráček. Po jednání předsednictva to novinářům řekl Babiš. Dodal, že první schůzky se uskuteční v neděli a v pondělí. Již dříve Babiš prohlásil, že ANO je připravené jednat se všemi stranami, které se dostaly do Sněmovny. O tom, s kým by chtěl uzavřít koalici, se jednoznačně nevyjádřil.

"Pět lidí jsme zvolili a podle toho, jak budou mít čas, tak se pravděpodobně budu střídat v týmu tří lidí," řekl Babiš novinářům po první povolební schůzce předsednictva. Hnutí ANO zvítězilo ve volbách s velkým náskokem na druhou ODS. Získalo téměř třicet procent voličských hlasů a ve Sněmovně tak bude mít 78 poslanců.

Babiš na tiskové konferenci k výsledkům voleb prohlásil, že je připraven se sejít s představiteli všech stran, které zasednou ve Sněmovně.