Akcie, měny & názory Jana Šafránka: Vládní podpora proudí na trh

Americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová (20. 3. 2021)

Americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová (20. 3. 2021) Zdroj: Reuters

Americký prezident Joe Biden (11.3.2021)
2
Fotogalerie

Američtí zákonodárci předminulý týden schválili v pořadí třetí fiskální stimul za poslední rok, jenž zahrnuje i přes 400 miliard dolarů na výplaty finančních dávek přímo občanům. Hojně se diskutovalo o tom, jaká část z toho by mohla skončit v investicích na kapitálovém trhu. Podle několika průzkumů vyšlo najevo, že by se mohlo jednat o 10 až 20 procent z těchto prostředků, což odpovídá asi až 80 miliardám dolarů.

Na otázku, zda to může mít pro akciové trhy pozitivní efekt, jsme nemuseli čekat příliš dlouho, index S&P 500 v minulém týdnu dosáhl na nový rekord, přičemž obchodování bylo podle dat Bank of America doprovázeno rekordním čistým přítokem kapitálu do amerických akciových fondů. Ten byl jen za minulý týden na úrovni ve výši 57 miliard dolarů. Pro srovnání, za celý rok 2020 to bylo 180 miliard dolarů a dosavadní rekord je z roku 2017 na úrovni 300 miliard dolarů.

Tento přítok kapitálu tak bezpochyby aktuálně pomohl výkonu amerického akciového trhu, jenž se v posledních týdnech dostal pod tlak rychlého růstu dluhopisových výnosů. Ten se u desetiletých vládních dluhopisů USA vyšplhal až na předpandemickou úroveň 1,75 procenta a jeho růst bude pravděpodobně pokračovat. V dalších týdnech bude pozitivní fiskální efekt vyprchávat, což by mohlo přeci jen silněji odhalit negativní efekt rostoucích dluhopisových výnosů. Je pravděpodobné, že stimul v takové podobě je na dlouhou dobu posledním, takže se trhy budou muset nadále obejít bez tohoto dopingu.

Břímě udržení aktuálně historicky relativně vysokého ocenění akciových trhů tak budou muset v následujících týdnech převzít dobré hospodářské výsledky firem za první kvartál. Trend vývoje odhadů je v tomto ohledu zatím pozitivní, kdy se konsenzuální odhady růstu zisku u firem z indexu S&P 500 od začátku roku zvýšily o téměř šest procentních bodů na 23procentní meziroční růst. Investoři tedy mohou mít legitimní očekávání, že výsledková sezona dopadne dobře a poskytne akciovým trhům potřebnou podporu.

Autor je analytik České spořitelny