Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Loser vzájemných půjček

Lending Club

Lending Club Zdroj: Reuters

Téměř pětinový pád, anebo také čtvrt miliardy dolarů ztráty pro akcionáře, takový je příběh akcií Lending Clubu (LC), někdejšího nadějného hráče na údajně lukrativním trhu peer-to-peer půjček, tedy vzájemného úvěrování mezi lidmi. Poté, co několik dlužníků podle svých slov zaplatilo ze svých půjček vyšší než smluvené poplatky, octla se firma pod drobnohledem amerického regulátora. Úřady zkoumají, zda LC neúčtoval svým zákazníkům skryté poplatky.

Pokračuje tak nešťastná burzovní story, která se datuje prakticky od vstupu LC na burzu v závěru roku 2014. Nejde totiž o první skandál, který firmu za její dvanáctiletou existenci potkal. V roce 2016 dokonce odstoupil kvůli nejasným praktikám při prodeji špatných úvěrů samotný zakladatel a tehdejší šéf Renaud Laplanche.

Elegantně tak opustil, alespoň burzovní optikou nahlíženo, potápějící se loď, kterou už tehdy nemilosrdně padající graf firemních akcií připomínal. Jeho zakladatelské skóre nebylo špatné. Firma získala úpisem akcií na burze přes pět miliard dolarů, už půl roku po úpisu byli investoři na nule a to nejhorší je teprve čekalo. Nyní se totiž akcie obchodují jen za necelé tři dolary, což je zároveň jejich historické dno.

Vývoj akcií Lending Club od uvedení na burzu (v USD)E15