Akcie, měny & názory Martina Pavlíka: Hledání prostoru pro možný růst

Wall Street

Wall Street Zdroj: Reuters

Wall Street
Wall Street
3
Fotogalerie

Americké akciové indexy se dostaly na rekord, řada titulů je teď podle analytiků příliš drahá. Lze ještě na akciových trzích najít „podhodnocené“ tituly a sektory? Co například ty cyklické, které jsou těsně spjaty s makroekonomickým rytmem?

Každá krize byla něčím specifická, což platí také o současné krizi koronavirové. Neobvyklá byla tentokrát rychlost, s jakou se akciové trhy díky stimulům centrálních bank a vlád dokázaly vzpamatovat z prudkých poklesů a umazat většinu ztrát.

Vedle toho nebyl úplně standardním scénářem rychlý růst cen průmyslových kovů, jako jsou měď, hliník, zinek, železo a podobně. Podle chování investorů v minulosti by navíc například pozitivní výkonnost bankovního sektoru měla předcházet růstu technologického sektoru.

To se však nestalo a bankovní sektor výrazně zaostává za průměrnou výkonností trhu. Pokud je tak trh pozitivně nastaven na mnoho sektorů a věří v oživení ekonomik a sílu spotřebitele, mělo by se začít dařit právě i momentálně atraktivně ohodnocenému sektoru bank nebo těžařům ropy a plynu.

Komerční banky již předběžně vytvořily oprávky k části očekávaných nesplacených úvěrů spojených s koronakrizí a kapitálově jsou na tom lépe než před minulou finanční krizí.

Pomoci by alespoň v regionu střední a východní Evropy měla také normalizace měnových politik centrálních bank. V neposlední řadě by se některé banky mohly v příštím roce vrátit k výplatě dividend. 

Pokud jde o ceny akcií společností ze sektoru ropy a plynu, měly by pozitivně reagovat na růst cen surové ropy. Ta by se postupem času měla s probíhajícím ekonomickým oživením posunout výše nad těžební náklady.

Autor je portfolio manažer Conseq Investment Management