České aerolinie možná půjdou příští rok na trh

ČSA přestanou létat do Bratislavy.

ČSA přestanou létat do Bratislavy. Zdroj: E15, Stepan Bruner

Navzdory předchozím dvěma neúspěšným pokusům prodat České aerolinie (ČSA) a posledním předpovědím, že růst tuzemské ekonomiky klesne příští rok k jednomu procentu, mohl by být následující rok rokem, kdy se české vládě podaří aerolinky prodat.

Zdroje Mergermarketu hovoří o tom, že prodej by mohl přijít na scénu dokonce už v první polovině příštího roku. Měl by být vyústěním restrukturalizace firmy.

Aerolinky jsou nyní menší aktivum poté, co zredukovaly počet zaměstnanců o třetinu a zbavily se řady dceřiných společností, které přecházejí pod Český aeroholding (stejně jako vlastní ČSA). Finanční situace Českých aerolinií se ve srovnání s obdobím předchozích pokusů o prodej rovněž zlepšila. Tyto faktory hovoří pro možnost úspěšného dokončení prodeje.

Nicméně podle jednoho z významných pražských právníků současné ekonomické prostředí v eurozóně bude hrát v nastartování prodejního procesu rozhodující roli. „Hlavním úskalím bude najít pro start prodeje správný okamžik. Hned jak se trhy uklidní a vrátí se investorská důvěra, vláda by to měla zvážit,“ tvrdí.

O České aerolinie by mohly mít zájem evropské aerolinky jako British Airways, Air France a KLM, řekl další zdroj Mergermarketu. Zájem ale bude limitován tím, že český trh je poměrně malý a kromě Prahy nenabízí moc zajímavých destinací.

Při předchozím pokusu o prodej se na české aerolinky dívaly Turkish Airlines a Etihad Airways. Konsorcium českého Unimexu a Travel Service nabídlo za ČSA v roce 2009 přes miliardu korun, vláda ale nabídku považovala za příliš nízkou.

autorka je analytičkou agentury Mergermarket