Cesta Iva Lukačoviče od cimrmanovských začátků mezi nejnadějnější boháče světa

Ivo Lukačovič

Ivo Lukačovič Zdroj: Isifa

Ivo Lukačovič se v ústředí svého Seznamu ještě občas objeví. Třeba když je špatné počasí a nemůže létat se svou cessnou z letiště Točná na kraji Prahy. Časy, kdy dopoledne programoval, odpoledne prodával bannery na hlavní stránce Seznamu za pár tisíc a večer si psal blog, jsou už ale dávno pryč. Nyní si užívá dividendy ze svého 70procentního podílu v Seznamu a dotuje z nich svoji leteckou vášeň. A jak si všiml i Forbes – bohatne.

Od dalších boháčů spjatých s internetem, jimž Forbes přisuzuje šanci, že by mohli brzy atakovat majetek ve výši miliardy dolarů, se ale Lukačovič odlišuje. Bratři Sawerovi z Německa vytváří úspěšné firmy, ale zase je hned prodávají internetovým gigantům, Švéd Daniel Ek pobláznil fanoušky hudby svým projektem Spotify, ale s cizími investory za zády. A třeba Sheryl Sandbergová se stala bohatou jen díky zaměstnaneckým akciím Facebooku, kde pracuje.

Čech Lukačovič je něco jiného. Svůj Seznam budoval od píky z ložnice svých rodičů a nikdy se s nikým nechtěl dělit o hlavní slovo. Svůj přístup v roce 2001 dobře popsal v přednášce o financování nových internetových projektů, „start-upů“: „Při shánění kapitálu pro svoji firmu nevěřte právníkům, nevěřte poradcům, věřte jen sami sobě nebo svému příteli podnikateli, který již tento proces zažil na vlastní kůži.“ Tento přístup pro něj v počátku znamenal jen dluhy u rodičů a žádné zázemí, ale byl svým pánem.

Teprve v posledních letech Lukačovič přenechal řízení Seznamu kolegům, inkasuje dividendy a asfaltuje přistávací dráhy na svém letišti. Internetový expert Petr Koubský si ale stejně myslí, že se Lukačovič vedení firmy ještě naplno chopí: „Myslím, že se Ivo do byznysu aktivně vrátí, nevím ale, kdy. Pozice Seznamu v soupeření s Googlem na něm osobně není nijak kriticky závislá, Seznam má dostatek vynikajících lidí.“

Úspěch pod dohledem Cimrmana

Pražák Ivo Lukačovič už jako dítě nezapřel vizionářství. Zatímco ostatní v 15 letech hráli fotbal, on na papíru navrhoval herní konzole či jakési předchůdce notebooků. A třeba i vylepšil ledoborce, které prorážejí svou vahou led, v ponorky, jež naopak břitem na hřbetě led rozřezávají.

Vedle toho se upsal technologiím, především počítačům, na nichž programoval už od deseti let. Jako dítě na ZX81 navrhoval vesmírné rakety, pak přesedlal k počítači svého otce. S takovým talentem logicky nastoupil na České vysoké učení technické, po sedmi letech studium ve „čtvrťáku“ ukončil. Zcela marné roky to nebyly: ve škole potkal Pavla Zimu, který později Seznamem vystoupal od montování počítačů až po dnešní ředitelování firmy.

S nadsázkou se dá říct, že u zrodu českého internetu byl mytický velikán Jára Cimrman. Cimrmanologové to už samozřejmě dlouho tvrdí a odkazují na jeho provozování „informačního šapitó“ ve vysloužilém cirkusovém stanu, kde manipulantka přijímala dotazy a telefonicky zjišťovala odpovědi. V realitě tento internetový katalog zrealizoval až Cimrmanův fanoušek Lukačovič v podobě Seznamu. To už měl za sebou několik návrhů webových stránek, udělal i speciální stránku právě k poctě Cimrmana. Seznam vytvořil vlastně mimoděk, když mu vadilo, že se jím založené stránky nedají na internetu snadno a relevantně najít.

V roce 1995 proto začal v ložnici rodičů u počítače psát vlastní katalog internetových stránek a o rok později ho spustil na adrese Seznam.cz. Za žádného dravého podnikatele se ale nepovažoval. V roce 1996 pro časopis Profit popsal svůj projekt způsobem, jenž dnes může působit úsměvně: „Nepočítám však s tím, že by reklama měla být hlavním zdrojem mých příjmů. Spíš doufám, že díky Seznamu, který naznačuje, co dovedu, získám zakázky na tvorbu webových stránek.“ Kariéru webového designéra ale musel nakonec oželet. S minimálním kapitálem během půl roku vydělal prvních sto tisíc, najal zaměstnance. Do dvou let to už byl milion. Nyní je zaměstnanců na osm set a výdělek miliarda korun.

Ivo LukačovičIvo Lukačovič | kresba Bretislav Kovarik

Neprodávat, raději bohatnout

Paličatost Lukačoviče se brzo projevila při shánění potřebného kapitálu. Zhruba od roku 1999 mu bylo jasné, že potřebuje investora. Zároveň se nechtěl vzdát neomezené vlády nad projektem. Nakonec o rok později kývl švédské firmě Spray, která si měla koupit 30 procent firmy za dva miliony dolarů. Přes nejrůznější peripetie tento podíl skončil u nynějších minoritních vlastníků Tiger Holding Four a Miura International. Lukačovič si však podržel kontrolní balík akcií. Od minulého roku jimi sice vládne přes kyperskou firmu Helifreak Limited, ale ta je stále v rukou téhož někdejšího vizionářského studenta ČVUT.

V roce 2008 se sice čile spekulovalo o tom, že Lukačovič, který se čím dál více věnuje spíše létání než internetu, chce Seznam prodat. Žádná z nabídek ale nakonec neuspěla a Lukačovič raději dál inkasuje tučnou dividendu.

Ať je všechno Seznam

Lukačovičův výtvor prošel několika fázemi. Český katalog Seznamu brzo doplnilo fulltextové vyhledávání. Ale především Seznam expandoval do mnoha dalších projektů. Od roku 1999 nabízel svůj magazín Novinky, ze kterých kvůli pozdější spolupráci s vydavatelem deníku Právo vznikl úspěšný zpravodajský portál. V současnosti zhruba pod tuctem značek můžeme najít internetovou televizi, nabídku firem, mapy, sociální sítě či prodej aut a realit. Petr Koubský upozorňuje, že právě šíře nabídky je klíčová pro úspěch Seznamu: „Má některé lokální služby, jaké Google nenabízí: vlastní zpravodajství, tedy Novinky, Sport či Super, také vyhledávání produktů na Zbozi. cz.“ Ne vždy měl samozřejmě Lukačovič šťastnou ruku. S firmou Global Inspiration sice koupil internetovou televizi Stream, ale také pořádné dluhy. V roce 2010 hodně podráždil realitní kanceláře změnou pravidel na svém portálu s nemovitostmi. Pořád ale jeho firma platí za tu, jež rozumí tuzemskému trhu.

To chce samozřejmě změnit globální Google, který ve vyhledávání v Evropě zcela nekraluje jen v Česku. Minulý rok sice podle několika měření Seznam předstihl, ale je to stále nejnapínavější souboj konkurence z celé Evropy.

Život z ptačí perspektivy

Ivo Lukačovič ale na souboj s Googlem myslí stále méně. V roce 2006 předal každodenní řízení kolegům, především spolužákovi z techniky Zimovi. S partnerkou Markétou vychovává syna Ondřeje, od roku 2007 nakoupil už několik nemovitostí. Ale především létá. Pilotování letadel je jeho dlouhodobou vášní, i když prý pilotní zkoušky dělal dlouhé tři roky. V roce 2008 koupil pražské letiště Točná a investuje do něj desítky milionů. Nové letiště s muzeem by se mělo podle plánů otevřít tento rok. K vidění na něm bude jistě i Lukačovičova nová Cessna Citation CJ2+. Přes tyto drahé záliby ho ale veřejnost stále spíše vnímá jako toho nadaného studenta, který se příliš nezajímá o peníze a jezdí po českých horách se spacákem, nožem Mikov a ohmatanou sbírkou básní Christiana Morgensterna. Forbes nám však nyní připomněl, že během svých toulek přírodou vytvořil mimoděk i půlmiliardový majetek v dolarech a brzo to může být ještě mnohem více. Podle Koubského to není žádná náhoda: „Ivo je vzácným spojením technického a obchodního talentu.“

Ivo Lukačovič

» narodil se 7. února 1974 v Praze, vystudoval průmyslou školu, pak nedokončil ČVUT v Praze
» odmala vynalézal a programoval, od vesmírných raket přešel k webovým stránkám a následně k vytvoření prvního českého internetového katalogu – Seznam vznikl v roce 1996
» společnost expandovala do mnoha dalších oblastí, vydělává ročně miliardu korun, Lukačovič ji majoritně ovládá přes kyperskou firmu Helifreak Limited
» s partnerkou Markétou má syna Ondřeje, jeho vášní je létání, vlastní pražské letiště Točná.
» časopis Forbes nyní Lukačoviče zařadil mezi nadějné boháče světa