Daniel Novák: Hnědé a mazlavé

Komunální volby se blíží

Komunální volby se blíží Zdroj: CTK

Komunální politici nemají na růžích ustláno. Kromě předvolebního cvrkotu musí v řadě měst řešit docházku k soudům. Například v Náchodě se konal monstrproces hned s jedenácti zastupiteli Jaroměře. Kvůli prodeji hospody. Jaroměřičtí ale mohou být zatím klidní. Nepravomocný verdikt říká, že vše je promlčeno.

Obvinění Východočechů ze škody 1,7 milionu korun ale není nic proti tomu, co se peče na prostějovské radnici. Kvůli průtahům s územním plánem hodlá developer obchodního centra žalovat město až o půl miliardy. Bývalé budovy Oděvních závodů tak ve městě nemusí být tím posledním, co podlehne odstřelu.

Některé pražské radnice se zvláště v poslední době začaly starat o blaho svých seniorů. Přistavit jim autobus a šupky dupky na výlet. Co přesně za to politici od starších spoluobčanů očekávají, se neví. Jen aby pak ale někdo neřekl, že jsou šmejdi.

Kdo se tento týden účastnil jedné velké stavební konference, mohl cestou po schodech do sálu zjistit, že to s oborem stále není růžové. Schody, po nichž kráčely stovky vrcholových manažerů, totiž zdobilo cosi hnědého a mazlavého. Těžko si představit názornější příklad toho, co ze stavebnictví zbylo. Ale prý se na cestě z tunýlku objevuje v dálce první světýlko. Z Řitky se ostatně snaží vydrápat i politici.

V Karlových Varech nacvičovali zajištění vody pro město. Krizový štáb kraje se asi připravuje na situaci, kdy bude muset předstoupit před občany se sdělením, že Mattoni už není. Ani Rusové.