Die Tageszeitung: Církev boxuje dál

Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI.

Pro Němky a Němce, kteří nejsou křesťany, což je asi třicet milionů lidí, je výsledek papežské návštěvy spíše nevalný. Pro zbylých 50 milionů jsou důležité především dva aspekty. Za prvé papež přijel do Německa, do rodiště protestantismu, aby podpořil ekumenické pokroky.

Za druhé Benedikt XVI. přijel do země, v níž katolická církev čelí největší krizi ve své historii kvůli případům zneužívaných dětí. Ekumenická očekávání byla ovšem rychle zklamána, zůstalo jen u hezkých obrázků z augustiniánského kláštera.

Také církevní krize v Německu samozřejmě trvá dál, navíc přibyla data o nedostatku kněží a hromadných odchodech z církevních řad. I vyšetřování skandálů bude a musí pokračovat. Snad jen nálada v církevní obci mohla být po papežské návštěvě přece jen o něco lepší, zejména věříte-li obrázkům v televizi. Sekularizace německé společnosti bude pokračovat i přes skvostné papežské návštěvy. Tato návštěva ukázala církev spíše jako stárnoucího boxera, který ale stále ukazuje své nezanedbatelné svaly. Bez boje ring neopustí.