Glosa Martina Čabana: Zatracení předchůdci

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Reuters

Je obrovský prostor ušetřit za provoz neziskových a podobných organizací, budu ráda, když to budou tři miliardy. Tak pravila začátkem srpna v České televizi ministryně financí Alena Schillerová. Včera se premiér Andrej Babiš rozhořčil nad tím, že tato slova byla vyložena tak, že by snad vláda chtěla sebrat několik miliard neziskovým organizacím. Inu, dobrá. 

Podle Babiše si stát chce jen posvítit na to, kam peníze vyplácené neziskovému sektoru plynou. Na to má samozřejmě plné právo. Jen by bylo dobré to nedělat v zajetí populistického tažení proti neziskovkám, které je teď hodně v kurzu.

Babiš by měl myslet na to, že neziskový sektor dělá užitečnou práci v mnoha oblastech, v nichž stát notoricky selhává – od sociálních služeb po vzdělávání k finanční či mediální gramotnosti. A když se rozčiluje, že kvůli koncepci sociálního bydlení stát vynaložil několik set milionů korun, mohl by si vzpomenout, že koncepci schválila vláda, v níž byl prvním vicepremiérem a ministrem financí. Vymlouvat se na předchůdce je v tomhle případě dost hloupé.