Igor Záruba: Nesoudní zneuznalí

německý exkancléř Helmut Kohl

německý exkancléř Helmut Kohl Zdroj: ctk

Špinavé prádlo se nepere pouze v Česku, kdeže. Po zdejších přestřelkách typu jaké bylo politické angažmá tatínka možné budoucí první dámy (jež se jí nestala) či pro koho pracoval otec loučící se první dámy (který podle dobře informovaných zdrojů pro Tisa určitě nedělal), mají o „zábavu“ postaráno Němci, náš vzor.

Na mušce je rodina exkancléře Helmuta Kohla, konkrétně spory mezi politikovou druhou ženou Maike a jeho syny. Drama, které přiživilo už dříve napsání dvou knih z pera obou potomků, pokračovalo včera před televizními kamerami.

Stalo se na vlnách veřejnoprávní ZDF. Načasování dává smysl: 7. března by bylo Kohlově první ženě Hannelore, která spáchala kvůli neléčitelné nemoci sebevraždu, 80 let. Méně už ale podstata celé pře, natož její přetřásání. Maike, tvrdí Walter a Peter Kohlovi, cenzuruje vidění světa jejich táty, o jeho děti a vnuky nejevila nikdy zájem. Budiž, to se stává.

Smutné však je, když útoky trpí na vozík upoutaný Kohl starší, který vedl federální kabinet 16 let a stal se symbolem jak pádu železné opony, tak opětovného sjednocení západní a východní části. Bohužel symboly, jak se ukazuje, jsou od toho, aby se špinily. Politiky při relativní síle nevyjímaje. Otázky na prezidenty Klause a Gašparoviče v Bratislavě, jestli tomu prvnímu nevadí, že ještě nemá státní vyznamenání, a zda druhý chystá prvnímu nějaké pamětní pero, jsou toho názorným příkladem. Chvála všem průměrným, chce se zvolat závěrem. Není třeba, průměrní a zneuznaní v kurzu jsou.