Igor Záruba: Penze u ledu

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: E15 Eduard Erben

ING Penzijní fond se nezapojí do druhého důchodového pilíře, pravil šéf představenstva Jiří Rusnok. Pokud by mluvil výhradně za jednu firmu, dalo by se nad tím mávnout rukou. Jenže Rusnok je zároveň prezidentem Asociace penzijních fondů, a jeho slova tak dělají tečku za „příliš rizikovou“ reformou systému, kterou si vláda vetkla do koaliční smlouvy.

Německý kolega Walter Riester, který prosadil před více než deseti lety druhý pilíř ve Spolkové republice a v němž nepřistálo v tomto roce ani euro, by mohl vyprávět…

Hlavní úroková sazba ČNB čítala do včerejška rekordních 0,25 procenta, což je o půl bodu níže než v měnové unii. Půjčování peněz v tuzemsku nicméně vázne, všiml si Bloomberg. „Centrální banka by měla přijmout náhradní strategii,“ napsala agentura. Odpověď známe: sazba klesla na 0,05 procenta. Pomůže to vytáhnout ekonomiku z recese?

Lars Christensen z Danske Bank říká ne a volá po změně směnného kurzu. ČNB devalvaci nevylučuje, zatím po ní nesáhla. Deník E15 si myslí, že na ni stejně dojde.

Úsloví „Vyhodili ho dveřmi, vleze oknem“ sedí na guvernéra lucemburské centrální banky Yvese Mersche. V pondělí, tedy necelých 14 dní poté, co neprošel Evropským parlamentem, by měl mít v kapse křeslo ve výkonné radě ECB. „Oknem“ ho cpou ministři financí eurozóny. Merschovi budiž omluvou, že profesně obstál, jenže europoslanci si přáli ženu. Změna pohlaví přesto nutná nebude, na to zapracoval euroklub příliš rychle.
A pak že je ta unie málo akceschopná!