Igor Záruba: Vlci a beránci

Premiér Jiří Rusnok

Premiér Jiří Rusnok Zdroj: E15 Anna Vackova

Debatu hluchého s němým připomínaly Otázky Václava Moravce v ČT. Respektive část s designovaným premiérem Jiřím Rusnokem.

Čtyři vám kývli, pravděpodobně jde o trafiky za podporu Miloše Zemana v prezidentské kampani. Rozkládáte sociální demokracii, abyste pomohl SPOZ. Počítáte s druhou šancí, že? Vybíráte si neodborníky, i když máte být vládou expertů? Tolik soudy a dotazy moderátora. Překvapujete mě, že takto uvažujete. Shazujete odbornost těch lidí. Žádné granáty do ČSSD neházím, proč bych to dělal? Kdyby byly ryby, takto opravdu nepřemýšlím, kontroval tázaný. Jeden úhel pohledu říká, že se dotyčný naoko brání, protože ví, že Moravec má pravdu. A hájí neobhajitelné s tím, že ať dopadne jeho snažení jakkoli, svítí na konci světýlko v podobě křesla v radě ČNB. Druhý je opačný: host bere úkol vážně, hodlá jít krok za krokem, nechce vidět za roh a výpady redaktora, který „to ví lépe než on“, jsou nefér. Sudím nechť je laskavý divák.

Nechtějí mu sloužit, nebude jim volat. Tak jsou rozdané karty v duelu, který rozehrál s vydavatelstvím Mafra nový majitel, byznysmen Andrej Babiš. Úspěšný podnikatel vstoupil na tenký led. Slábnoucí Mafra je bezesporu kauf, který mu může pomoci v naplnění politických ambicí. Ozdravná kúra domu však přijde na stovky milionů a řezy se promítnou do vytíženosti rotaček, které potřebují běžet. Řešením jsou další akvizice, šušká se o velké televizi. Už nikdy jim nezavolám a nebudu tlačit, slibuje svým redakcím Babiš po extempore v LN. Někoho znalého na telefonu přesto potřebuje. Takového, který mu poradí, do čeho se pustit a čemu vyhnout.