Jana Havligerová: ANO předvádí parodii na politiku

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Vzpomínáte na hit Vánoc 2006? Čivavy přestrojené za soby na nás škemravě hleděly málem z každého rohu, na televizní obrazovce se s železnou pravidelností objevovaly od podzimu, četnost jejich výskytu se ani nedala spočítat. A Češi si reklamu na mobilního operátora s Petrem Čtvrtníčkem prostě zamilovali. Teď to vypadá, že s podobným fíglem se hodlá u voličů prosadit hnutí ANO. Frekvence televizních vystoupení jeho lídra je víc než četná, obsah dosti podobný.

ANO, řekli jsme, že druhý pilíř penzijního systému zrušíme. Ale – vlastně by se ani nemusel zrušit, mohl by se jenom zakonzervovat, lidé, kteří novinku využili, by mohli ve spoření pokračovat, další by se nenabírali. ANO, zavázali jsme se, že zavedeme třetí sazbu DPH, jen říkáme, že to není nejlepší řešení pro státní rozpočet. ANO, kývli jsme na zrušení stokorunového poplatku za hospitalizaci v nemocnici, jenže jsme neměli v ruce správné podklady. ANO, podepsali jsme koaliční smlouvu, jen jsme nevěděli, že je to vlastně zákon.

Raději dárky pro všechny?

Hnutí ANO, respektive Andrej Babiš, přistupuje na požadavky koaličních partnerů a po pár týdnech se od nich veřejně distancuje, navíc s dokonalou prezentací toho, jak se umí omluvit. Není přece politik… Trik „falešných sobů“ zabírá, obliba šéfa ANO a ministra financí roste. Podle agentury STEM je se šestašedesáti procenty nejlépe vnímaným politikem. A zdá se, že to ještě nějakou dobu potrvá.

Finále by pak mohlo vypadat asi takto: Chtěli jsme schodek rozpočtu ve výši sto miliard, ale Eurostat nám neuznal gripeny. Anebo ještě jinak. ANO, mohli jsme vás ušetřit zvyšování daní, a krásně. Jenomže my jsme řekli ne, radši dárky pro všechny. Jasně, nejspíš to tak nebude, účelem taktiky, kterou druhá nejsilnější vládní frakce zvolila, přece není stržení pozlátka, kterým je zahalená.

Prozatím bez hmatatelného úspěchu

Současná vláda je u kormidla o málo víc než čtyři měsíce a za tu dobu je možné naplnit alespoň některé předvolební sliby. Co není možné prosadit, je okamžité zlepšení výběru daní či taková protikorupční opatření, která by ze dne na den státní kase ušetřila miliardy.

Reálně vzato, sociální demokraté i lidovci prosazují svou, ANO se zatím žádným hmatatelným úspěchem chlubit nemůže. Nervozita lídra i uvnitř hnutí viditelně roste. Komunální a senátní volby se blíží, zopakovat stejnou výhru, jakou ANO utrpělo ve volbách do evropského parlamentu, by Babiš jistě nechtěl. Pravděpodobně i proto alespoň slovně naznačuje ochotu k pravicovějším řešením problémů.

Jenomže ať už si to hnutí ANO uvědomuje či ne, momentálně předvádí jen parodii na politiku. Jednou zabrala, ale je možné ji udělat opravdu jen jednou. Parodie na parodii už nefunguje. Ostatně i tolik oblíbení falešní sobi nakonec z veřejného prostoru vyšuměli.