Jana Havligerová: S krácením platů opatrně

sněmovna, Petr Nečas

sněmovna, Petr Nečas Zdroj: CTK

Premiér Nečas se minulý týden v parlamentu skutečně odvázal. Jeho promluva k šéfovi státní kasy vejde do dějin: „Já teď skutečně nechci rozvíjet politicko-anatomickou diskuzi o tom, kdo reprezentuje jaký tělesný orgán v těle této vlády, to by asi nebylo na místě. Nicméně se neubráním poznámce, pane ministře financí, že vaše počínání v posledních dnech a týdnech... Přichází mi jaksi na mysl spíše jiné tělesné orgány než zrovna mozek nebo srdce.“ Jaký? Nechť si každý dosadí podle svého gusta.

Exministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý během po pražské Stromovce zahájil kampaň za své zvolení prezidentem. Oslovit veřejnost a získat podpisy potřebné pro kandidaturu chce v sérii běhů po České republice. Ve svém, jak říká, dlouhém běhu za zvolení, chce uběhnout asi 500 kilometrů. Pro zdraví určitě dobrý.

Ústavní soud rozhodl, že platy soudců obecních soudů nelze snižovat. Neznamená to ale, že se jejich mzdy musejí zvyšovat. Vláda se tváří, že nerozumí. A protože platy soudců jsou svázány s odměnami poslanců, senátorů a ministrů, posílá sněmovně návrh na jejich úpravu, respektive zvýšení. Pompa, se kterou si politici platy snížili o čtyři procenta, je pryč, svítá nová naděje. Pěkná komedie.

Poslanci mají u lidí nižší prestiž než uklízečky, o moc lépe na tom nejsou ani ministři. Pětici nejhůře hodnocených doplňují ještě povolání sekretářky a kněze. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd. Sekretářky a kněží jsou v tom rozhodně nevině.