Roithová a Dlouhý zahájili prezidentskou kampaň

Zuzana Roithová chce být českou prezidentkou

Zuzana Roithová chce být českou prezidentkou Zdroj: ctk

Kandidátka na prezidentku Zuzana Roithová podporovaná KDU-ČSL začala shromažďovat podpisy pod petici nutnou pro účast v přímé volbě. Podpisy bude sbírat 5000 dobrovolníků, jejichž síť po celé republice se svým týmem vytvořila. Do prezidenstské kampaně doslova vběhl i bývalý ministr průmyslu Vladimír dlouhý.

Europoslankyně Roithová se sběrem podpisů čekala na schválení prováděcího zákona k prezidentské volbě. Senát ho schválil ve středu. Roithová bude i nadále působit v Evropském parlamentu, prezidentské kampani doma ale chce věnovat veškerý svůj volný čas.

Kromě Roithové dnes svou prezidentskou kampaň zahájil i někdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. Oslovit veřejnost a získat podpisy potřebné pro kandidaturu chce v sérii běhů po České republice.

Vladimír DlouhýVladimír Dlouhý|CTK

Vladimír Dlouhý

Podle některých průzkumů veřejného mínění by lidé na Hradě rádi viděli ženu. Roithová ale v současnosti mezi favority nepatří, naznačují průzkumy. Podle nich jsou jimi naopak někdejší premiér ČSSD Miloš Zeman, bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer a ekonom Jan Švejnar. Soupeřit o přízeň budou s kandidáty ČSSD Jiřím Dienstbierem a ODS Přemyslem Sobotkou a s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem. Do volby jde i šéfka neparlamentní Suverenity Jana Bobošíková. Lidé si nástupce Václava Klause v přímé volbě zvolí na začátku příštího roku.

Zákon byl schválen pozdě

Zuzana Roithová při svém vystopení uvedla, že zákon o prezidentské volbě měl vstoupit v platnost již dříve. „To, že platí až od 1. října, vytváří řadu problémů, jako například zdanění darů získaných před účinností tohoto zákona,“ uvedla Roithová.

Podle ní je také nesmyslně vysoký finanční limit na prezidentskou kampaň. „Jestliže přímá volba prezidenta má být o nezávislém nestranném kandidátovi, potom způsob, kdy je jasné, že může být zvolen kandidát, který je buď multimilionářem nebo se opírá o podporu oligarchů, nemůže být cílem, kvůli kterému se ČR rozhodla mít přímou volbu prezidenta,“ uvedla Rothová.

Sama prý chce peníze získávat od drobných dárců - pouze fyzických osob. Podle informací na jejím webu jí například bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda daroval 2000 korun. Dosud získala celkem 236 000 korun od 60 dárců. Hlavním mottem kampaně Roithové je „starost o člověka“.