Komentář Julie Urbišové: Vyhrál moderátor

Debata amerických kandidátů na prezidenta

Debata amerických kandidátů na prezidenta Zdroj: ČTK,

Volební kampaň Donalda Trumpa
Volební kampaň Donalda Trumpa
Volební kampaň Donalda Trumpa
Volební kampaň Donalda Trumpa
Volební kampaň Donalda Trumpa
26
Fotogalerie

Dlouhé minuty po skončení třetí prezidentské debaty v USA vyplňují komentátoři nekonečnými debatami, možná se spíše hodí slovo hádka. Čeká se na výsledky bleskového průzkumu a odhaduje se, kdo byl tentokrát lepší a připravenější. Za mě byl ve středu v noci jasným vítězem debaty její moderátor.

Chris Wallace ze stanice Fox News byl jediným novinářem, který dával stejný prostor oběma kandidátům, věcně reagoval, aktuálně doplňoval a kladl dokonce i složitější otázky, než – Co plánujete dělat s ekonomikou/imigrací/Sýrií.

Člověk nemusí znát americké mediální prostředí do detailu, aby nevěděl, že Fox News jsou tradičně na straně konzervativních voličů podporujících republikány. A tak by se očekávalo, že tentokrát si Donald Trump nebude moderátorovi stěžovat, že nemá dostatečný prostor, jako to bylo minule (Wallace se přes zaměření Fox News považuje za příznivce demokratů, ale jak prohlásil, v minulosti volil kandidáty obou stran, a proto je nezaujatý).

Naprosto profesionální a nestranný přístup moderátora odhalil to, co se děje v Republikánské straně a proč bude Donald Trump nejspíš poražen. Nejenže se od něj pomalu odvracejí významní představitelé strany, ale na dosud nepřátelské bojiště přebíhají už i ti, kteří o sobě mluví jako o zarytých republikánech. I těm, kteří pro stranu dýchají a byli v předchozích volbách schopni překousnout ledacos, už došla trpělivost.

Kromě tradičně omílaných témat se v poslední debatě nakousla i ta citlivější. Venkovskou část obyvatel mužského pohlaví jistě zajímala debata o zbraních, kdy Hillary Clintonová sice respektuje právo na vlastnictví zbraně, jež sahá ke kořenům amerického státu, ale zároveň žádá přísnější kontrolu a regulace. Ženská populace se zase možná rozhodne podle odpovědí na téma potratů – Trump je jednoznačně proti, Clintonová s názorem, že v této věci jde o soukromé rozhodnutí ženy. Právě tato zdánlivě okrajová témata, charizma a styl mohou nakonec rozhodnout.

Zazněla však i věc z nejzávažnějších. Na otázku, zda bude respektovat výsledek voleb, Trump odpověděl, že to se teprve uvidí. Zpochybnit volby ještě před startem? Popřít něco, na čem stojí americká demokracie a čeho je teď sám součástí? To nezní jako promyšlená strategie. Spíše jako výhrůžka, že po 8. listopadu o Trumpovi uslyšíme tak jako tak.