Komentář Petra Koubského: Ať si každý lže za své peníze

Česká spořitelna

Česká spořitelna

Česká spořitelna
česká spořitelna
Česká spořitelna
4
Fotogalerie

Česká spořitelna přestává inzerovat na webech, jako jsou AC24 nebo Czech Free Press. Nejzajímavější na tom je, že to vůbec někdy dělala!

Veřejnosti však svým sdělením prokazuje dobrou službu, neboť zaujímá příkladné stanovisko, byť za cenu malé ostudy. Važme si toho. Není záhadou, proč na dezinformačních, konspiračních a hloupých webech banka nebo kdokoli jiný inzeruje.

Mají velkou čtenost, předběhnou v ní hodně solidních médií. V naší zemi má každý svaté právo plácat hovadiny kromě několika výjimek diktovaných historickými zkušenostmi. Stát nemá zákonnou možnost, jak tomu zamezit, což je dobře. Říká se tomu svoboda slova a bez ní nemůžete mít demokracii.

Zároveň také platí, že nikdo nemá povinnost řečeným hovadinám naslouchat, či je dokonce finančně a morálně podporovat. Tomu se zase říká zdravý rozum, slušnost a dobrý vkus a je to rovněž nutnou podmínkou demokracie. Tu trochu zanedbáváme, zvlášť poslední dobou. Z lenosti, nevzdělanosti, naivity.

Někdy pro peníze, což je právě případ inzerentů na konspiračních webech. Jestli si někdo myslí, že vůdce toho či onoho autoritativního režimu je skvělá a následováníhodná osoba, je to čistě jeho věc; a jestli to chce hlásat do světa, má na to dle zákonů České republiky právo. Stejně tak není nezákonné říkat, že si Američané sami zbořili Světové obchodní centrum, že Evropu napřesrok ovládne islám, že fotografie indického dělnického vlaku zachycuje syrské uprchlíky na nádraží v Chebu.

 

Dokud nemalujete hákové kříže nebo výslovně nevyzýváte k násilí, můžete všechno – ostatně to druhé vám taky projde, umíte-li kluzce formulovat. Bylo by zlé to zakázat. Demokracie by se tak sama zrušila ku vlastní ochraně, což je ostatně hrana, na níž Západ už nějakou dobu balancuje. Ale stejně zlé je nechat šiřitele hovadin být, nevyvracet jejich lži, brát je vážně, zvát je ke stolu.

 

A obchodovat s nimi. Dopřávat jim důstojnosti, protože ta jim zatím chybí. A až ji budou mít, stanou se normální součástí sdíleného prostoru, jenž pak bude menší, špinavější a nebezpečnější. Bohatá, vlivná a veskrze systémová instituce, jakou je velká česká banka, udělá vskutku jen to nejmenší, přestane-li protisystémové weby živit. Stát musí tolerovat jejich názory a do značné míry i jejich lži. Komerční subjekt ovšem nemusí ani jedno. Lépe: nesmí ani jedno, pokud chce dát najevo, že si váží prostředí, v němž a díky němuž existuje.

Takový postoj u nás v poslední době není v módě, protože celkem spolehlivě přivolává nelibost davu. Konspirační weby spustí kolovrátek o čem jiném než o konspiraci. Autor tohoto textu stejně jako jiní autoři lepších a odvážnějších podobných textů bude označen za „ovčana“, „zaprodance režimu“, „užitečného blba“. Nešť. Už je vážně na čase ozvat se a nenechat se polekat. Spořitelna dělá dobrou věc, když přece jen něco málo sama riskuje. Je to vítaná záštita a dobrý příklad.

Autor je analytikem IT