Komentář Petra Peška: Čapí hnízdo na rozcestí

Farma Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo Zdroj: SGL Projekt

Čapí Hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Farma Čapí hnízdo
Jízdárna farmy svým vzhledem evokuje čapí hnízdo. I díky tomu objekt přestavěný do nynější podoby v letech 2006 až 2010 získal například nominaci na titul Stavba roku 2010
Farma Čapí hnízdo
11
Fotogalerie

Konec policejního vyšetřování kauzy Čapí hnízdo je dobrou zprávou. Bez ohledu na to zda premiér Babiš a jeho byznysoví a rodinní blízcí nakonec skončí u soudu, nebo ne. Nejhorší by bylo, pokud by se celé vyšetřování táhlo a pomalu, nenápadně vyšumělo do ztracena.

A je to zpráva nejen dobrá, ale i mimořádně vážná. Nyní se totiž premiér Babiš a s ním svým způsobem i celá společnost ocitli na rozcestí. Buď je podezření z dotačního podvodu opravdu na místě, čemuž nasvědčuje i policejní návrh na obžalobu, nebo se vyšetřovatelé mýlí a je čistý jak lilie. Či snad jde o „zpolitizovaný“ a „organizovaný komplot“, jak ve své podrážděné reakci premiér uvedl?

Poslední varianta by byla mimořádně závažná a svědčila by o tom, že žijeme v policejním státě, že se tu dá vést trestní stíhání na objednávku – jak ostatně Andrej Babiš už rozhlašoval v parlamentu – a nemůžeme se spolehnout ani na nestrannost státních zástupců. A pokud to tak není, tak máme premiéra, který se nejen namočil do 50milionového dotačního podvodu, ale který zároveň znevěrohodňuje práci vyšetřovatelů a potažmo i justice. A to už je hodně silná káva.

Prozatím se premiéru Babišovi podařilo snížit laťku toho, co je u vrcholných politiků přijatelné a co ne. Neboli, že sice i u nich o konečné vině rozhoduje soud – a do té doby se na obviněné kouká jako na nevinné, což stále platí i u Andreje Babiše a spol. – ale že na rozdíl od ostatních občanů už samotné závažné podezření s možnou obžalobou je problém. Problém, který u vrcholného politika nebývá slučitelný s jeho funkcí.

Toto pravidlo ale Andrej Babiš neuznává a ani to nepředstírá. Ostatně není to jediná věc, kde se jeho hodnotový systém liší od představy o správném a odpovědném politikovi. Na to jsme si ale už zvykli a teď nezbývá čekat, k jakému rozuzlení kauza Čapí hnízdo dospěje. Zda skutečně skončí u soudu, a pokud ano, s jakým výsledkem.