Komentář Roberta Maleckého: Dycky Sever! Andrej Babiš si našel nové útočiště v Ústí nad Labem

premiér Andrej Babiš (ANO)

premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

Andrej Babiš má během prázdninových měsíců tři hlavní úkoly. Zařídit, aby hnutí ANO vyhrálo volby, zařídit, aby on sám v rámci hnutí ANO volby neprohrál, a zařídit, aby po volbách zůstal oblíbencem prezidenta. V praktické rovině to znamená obrážet kampaň, vybrat si co možná nejpříhodnější volební okrsek a vyřešit problém Koudelka.

Zatímco první úkol plní průběžně a na řešení třetího si budeme muset počkat minimálně do poloviny srpna, kdy stávajícímu řediteli BIS končí mandát, otázka druhá byla zodpovězena uprostřed minulého týdne. Babiš bude nepřekvapivě kandidovat v Ústeckém kraji proti lídrovi Pirátů Ivanu Bartošovi, a tak přenese do těžce zkoušeného regionu nejzajímavější souboj letošních voleb.

Proč nepřekvapivě? Na konci května přece „rozhodl“ středočeský krajský sněm hnutí ANO, že Babiš povede kandidátku v regionu svého bydliště a kraji exhejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. Tehdy jsme na tomto místě napsali: „V hnutí ANO o takto důležitých věcech nerozhodují krajské sněmy, ale sám Andrej Babiš.“

Konkrétně Andrej Babiš a čísla. A ta nejsou ve srovnání Středočeského a Ústeckého kraje pro ANO vůbec příznivá. Loňské krajské volby ve středních Čechách vyhráli Starostové, druhá skončila ODS, ANO až třetí. Zisk 18,54 procenta byl hluboce podprůměrný. Čapí hnízdo, skandály zmíněné exhejtmanky Pokorné, souboje o střet zájmů s Městským úřadem v Černošicích.

K tomu souboje s úspěšnými starosty – kandidátku Pirátů a STAN vede poslanec a bývalý starosta Kolína Vít Rakušan, trojka na kandidátce uskupení Spolu je zase starosta Líbeznice Martin Kupka (ODS), v závěsu Jan Jakob (TOP 09) z Roztok. To je na debakl.

Bylo řečeno, že Andrej Babiš potřebuje volby neprohrát ani v rámci hnutí ANO. Jde sice o stranu jednoho muže a nikdo si asi nedokáže představit situaci, kdy by ho po volbách někdo vyzýval k „vyvození osobní odpovědnosti“, ale nevypadalo by dobře, kdyby zrovna jeho okrsek patřil k hluboce podprůměrným.

Do středních Čech se jako otloukánek posune víceministr Karel Havlíček. Vyřešeno. V Praze si pak půjde pro porážku poslanec Patrik Nacher, dosavadní severočeský lídr Richard Brabec byl vytrejdován do jižních Čech, prý k nim má sám velmi hluboký vztah.

Do Ústí nad Labem si jde Babiš pro vítězství, které se můžeme znovu pokusit odečíst z loňských krajských voleb. ANO zde vyhrálo se ziskem 25,88 procenta, o dva procentní body tady navíc za čtyři roky narostlo. Hodně se mluví o hlasech krajanů se zahraničí, které budou letos připočítávány právě v Ústeckém kraji. Babišovi krajané nepřejí, v minulých volbách v roce 2017, kdy se hrálo zhruba o deset tisíc zahraničních hlasů, „vyhrála“ TOP 09 s 26 procenty, ANO získalo jen sedm procentních bodů, přepočteno tedy nějakých 700 hlasů.

To ale Babišovi bohatě vynahradí jediné město, kde má své továrny a kde je disciplína zaměstnanců Agrofertu a jejich rodin příkladná. Třeba v lovosickém okrsku mělo hnutí ANO ve volbách v roce 2017 zisk 44,13 procenta, což v absolutních číslech obnášelo skoro čtyři a půl tisíce hlasů.

Strategicky je Babišův útěk do severních Čech v pořádku. On sám mu bude říkat výzva, počítají se ale čísla. A ta v tuto chvíli, aspoň co se předpokladů týče, mluví na Ústecku pro hnutí ANO.